Tiesitkö, että pyöräilijän on käytettävä takana punaista valoa? – ”On tärkeää tehdä itsensä näkyväksi”

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada 40 euron liikennevirhemaksun tai kirjallisen huomautuksen.

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada 40 euron liikennevirhemaksun tai kirjallisen huomautuksen. (Kuva Fotolia)

Valot polkupyörään eteen ja taakse pimeällä, hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa huonontunut.

LIIKENNETURVALLISUUS Kesällä muuttunut tieliikennelain 49 § on uudistanut määräyksiä, mitä valoja polkupyöräilijän on käytettävä. Uusi asia aikaisempaan lainsäädäntöön on se, että pyöräilijän on käytettävä myös takana valoa, jonka tulee olla punainen.

”Ajettaessa on käytettävä eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävää valaisinta ja taaksepäin punaista valoa näyttävää valaisinta, kun ajoneuvoa ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.”

Valoja voi olla useampia ja ne voi kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään. Tärkeää on tehdä itsensä liikenteessä muutoinkin näkyväksi. Polkupyörässä täytyy olla heijastimet eteen, taakse ja sivulle, eikä heijastinliivin käyttäminen ole poliisin mukaan huono idea pyöräilijän päällä.

Poliisi valvoo pyöräilijöiden näkyvyyttä tehostetusti tulevina viikkoina esimerkiksi koko Oulun poliisilaitoksen alueella. Valvonnan tavoitteena on muistuttaa tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä. Valitettavan moni harhautuu ajattelemaan, että näkyvyys on riittävä, kun polkee katuvalojen loisteessa.

Juttuvinkki: Helsingissä on ilmoitettu jo yli 3000 pyörävarkautta – poliisi kaipaa havaintoja myös nettimyyjistä

– Polkupyörän valoja, edessä ja takana, pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, koska on tärkeää tehdä itsensä näkyväksi ja siten auttaa muita liikkujia havaitsemaan itsensä ajoissa, muistutetaan Oulun poliisin liikenneyksiköstä.

Edellisten lisäksi polkupyörässä tulee luonnollisesti olla toimivat jarrut, myös soittokello on pakollinen. On hyvä huomioida lisäksi kyydissä olevan lapsen näkyvyys sekä se, että hänelle on sopiva istuin. Kypärä kuuluu kaikille pyörässä kulkijoille päähän, vaikka sen käyttämättömyydestä ei rangaista.

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada 40 euron liikennevirhemaksun tai kirjallisen huomautuksen. Aiemmin toteutetuissa valvonnoissa on havaittu, että tietoisuus valojen pakollisuudesta ja hyödyllisyydestä oli pyöräilijöillä tiedossa, mutta syystä tai toisesta lamppua ei pimeällä ole ollut mukana.

Lue myös: Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista – uusia liikennemerkkejä ja punainen takavalo pakolliseksi

Kommentoi Facebookissa