Valtteri Bottaksen suusta kovaa tekstiä – haistattelu kielinee myös epätoivosta

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella. (Kuva AOP)

Valtteri Bottas saavutti Sotshissa helpon voiton ja haistatteli kritisoijilleen tiimiradiossa. Hänen purkauksensa on herättänyt hämmästystä.

FORMULA 1 Valtteri Bottas ajoi voittoon Sotshin F1-osakilpailussa ja paransi asemiaan mestaruustaistossa. Bottas sai kavennettua Lewis Hamiltonin 55 pisteen etumatkan 44 pisteeseen.

Bottakselle F1-osakilpailuvoitto oli uran yhdeksäs. Se oli myös todennäköisesti hänen uransa helpoin voitto Formula ykkösissä.

Startissa Bottas ampaisi matkaa radan puhtaalta puolelta ja pääsi helposti likaiselta puolelta startanneen Max Verstappenin edelle. Lewis Hamilton sai kymmenen sekunnin aikarangaistuksen tehtyään starttiharjoituksia väärässä paikassa. Kun Hamilton tuli kärkipaikalta varikolle, oli Bottaksella helppo työ säilyttää asemansa kärkipaikalla.

Toiseksi sijoittuneella Verstappenilla ei ollut mahdollisuuksia haastaa Bottasta voittotaistelussa. Red Bull -auton vauhti ei Sotshin radalla riittänyt Mercedeksen haastamiseen.

Hamilton puolestaan tiesi, ettei mahdollisuuksia olisi ollut enää Verstappenin ja Bottaksen ohittamiseen. Hän keskittyi minimoimaan vahinkoja ja varmistamaan kolmostilaansa, jonka myös saavutti. Jos Hamilton ei olisi saanut aikarangaistusta, olisi voitosta käyty hänen ja Bottaksen välillä ihan oikea taistelu.

Bottas on viime aikoina saanut runsaasti lokaa niskoilleen. Se johtuu vaatimattomasta suoritustasosta. Sarjan parhaalla autolla hän oli voittanut tällä kaudella vain yhden kilpailun.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Kisan päätyttyä Bottas latasi kritisoijilleen tiimiradiossa painokelvotonta kieltä.

– On taas mahtava hetki kiittää kritisoijiani. Keihin asia liittyykin, niin haistakaa v***u, Bottas ilmoitti.

Kohteliaanakin kaverina tunnettu Bottas ei haistatellut ensimmäistä kertaa. Vuonna 2019 hän sanoi Australian GP:n voittonsa yhteydessä, että kritisoijat voisivat ”vetää viikseen”.

Bottaksen purkauksia on hämmästelty. Hän ajaa Mercedeksellä, sarjan parhaalla autolla, neljättä kauttaan, mutta ei ole ollut edes lähellä maailmanmestaruutta. Hamilton on voittanut neljän kauden aikana 37 kisaa ja Bottas yhdeksän kisaa.

Kyse on kuitenkin tulosurheilusta ja Bottakseen kohdistuva kritiikki on tulosten valossa myös perusteltua. Rumaa kieltä sisältävillä purkauksillaan Bottas asettaa itsensä jopa noloon valoon ja viestii siitä, että heikoista tuloksista saatu kritiikki sattuu, mikä voi olla merkkinä henkisen paineensietokyvyn ongelmista.

Bottaksen mahdollisuudet maailmanmestaruuteen eivät Sotshin voitosta huolimatta näytä hyviltä. Eroa Hamiltoniin on 44 pistettä. Kaudesta on ajamatta enää seitsemän kilpailua, joten Bottas tarvitsee tulevissa kisoissa voittoputkea mieliäkseen vielä mestariksi.

Bottas täyttänee kuitenkin Mercedeksen hänelle asettamat vaatimukset. Luvassa on merkkimestaruus ja MM-hopea, mikä tiimille riittää.

Verstappen on MM-sarjassa kolmantena, mutta eroa Bottakseen on jo 33 pistettä. Bottas saavuttanee tänä vuonna vähintään MM-hopeaa ja pääsee myös juhlimaan Mercedeksellä neljättä kertaa valmistajien mestaruutta. Sen mestaruuden Mercedes varmistanee jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottas juhli Sotshissa – Lewis Hamiltonin rangaistus auttoi

Kommentoi Facebookissa