Timantteja esiintyy Suomessa kymmenillä paikkakunnilla – tavalliset kansalaiset tekevät useimmat korukivilöydökset

Kanadalainen kaivosyhtiö on julkaissut kuvia lupaaviksi katsomistaan löydöksistä.

Kanadalainen kaivosyhtiö on julkaissut kuvia lupaaviksi katsomistaan löydöksistä. (Kuva Arctic Star Exploration)

Maassamme on myös enemmän korukiviesiintymiä kuin muualla Pohjoismaissa.

TIMANTIT Kanadalaisen Arctic Star Exploration Groupin ilmoitus viikko sitten on saanut aikaan pienen timanttihuuman Suomessa. Lapin kultakuume on jo kaukaista menneisyyttä, kun läheltä Kuusamon Rukaa on kerrottu löytyneen timantteja.

Kanadalaisyhtiöllä on Suomessa Timantti Diamond Project -nimellä kulkeva hanke, jolla on malminetsintälupa 243 hehtaarin alueelle Kuusamon Suolavaaroilla, vain peninkulman päässä Rukalta. Aina Venäjän rajalle asti ulottuvalle 95 000 hehtaarin alueelle yhtiöllä on puolestaan varausilmoitus.

Timantti Diamond -projektiin kuuluu kolme esiintymää, The Wolves eli Grey Wolf ja White Wolf sekä Vasa Dykes. White Wolfista on toistaiseksi löytynyt 169 timanttia ja Grey Wolfista 76 timanttia, yhteensä alle 200 kilon näytteistä, jotka on kaivettu maan pinnalta. Kimberliittiesiintymästä löytyneet timantit ovat kooltaan erittäin pieniä.

Timanttiesiintymät eivät ole kuitenkaan mitenkään harvinaisia Suomessa, niitä on todettu jopa paristakymmenestä kimberliittiesiintymästä. Ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat tutkineet erityisesti Kaavin Lahtojoen kimberliitin timanttipotentiaalia jo useita vuosia, tavoitteenaan yhtiöillä on ollut timanttikaivoksen perustaminen.

Lapin jokitimantit 1800-luvulta lienevät vain tarua, mutta timantteja on löytynyt esimerkiksi Nauvon Haverön kivimeteoriitista ja lisäksi Lappajärven metoriittikraaterin lohkareista on tavattu pieniä timantteja. Timantit Suomessa ovat löytyneet pääosin vanhalta kallioperäalueelta, joka ulottuu Itä- ja Pohjois-Suomesta Venäjän Karjalaan.

Harva myöskään tietää, että Suomessa on enemmän korukiviesiintymiä kuin muualla Pohjoismaissa. Uusia jalokivilöytöjä ovat muun muassa rubiinit, safiirit ja smaragdit. Kaivoksiakin Suomessa on, esimerkiksi keskellä tarunhohtoista Lapin maisemaa ja Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee Lampivaaran ametistikaivos.

Vain muutamat Suomessa todetut korukiviesiintymät ovat geologien löytämiä. Vuoden 2011 kaivoslain perusteella jokainen voi ottaa maankamarasta pieniä näytteitä myös mahdollisia jalokiviä etsiessään. Jokamiehenoikeudet sallivat myös vähäisen kivien keräämisen toisten mailta.

Kansannäytetoiminta on Geologian tutkimuskeskuksen maksuton palvelu, jossa kansalaisten lähettämät kivinäytteet tutkitaan ja tutkimustulokset toimitetaan löytäjälle. Kuka tahansa voi lähettää korukivinäytteen tunnistettavaksi ja arvioitavaksi.

Kuusamossa on jo ehditty miettiä mahdollisen kaivoksen haittoja matkailulle, mutta tie timanttikaivoksen perustamiselle on vielä pitkä ja kivinen. Hankkeesta ei ole tehty ympäristön vaikutusarviointia.

– Lupa-alueen läheisyydessä on Natura-alue. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen Natura-tarveharkintaa varten annetussa lausunnossa on esitetty alueelle rajoituksia malminetsintätoimintaan liittyen, Tukesin kaivoskeskuksen päällikkö Terho Liikamaa kommentoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Suomen Kuvalehdelle.

Lue myös: Smaragdeja, safiireja, rubiineja, timantteja… – Suomesta löytyy jopa sata esiintymää!

Kommentoi Facebookissa