Tommi Mäkinen Jyväskylän ykkössuosikista – ”Se on niin varmaa tekemistä joka paikassa”

Ott Tänak on Toyotan ykköskuljettaja.

Ott Tänak on Toyotan ykköskuljettaja. (Kuva Jaanus Ree/ Red Bull Content Pool)

Rallin MM-sarjan kärkimies Ott Tänak on yllättänyt tallipäällikkönsä Tommi Mäkisen.

RALLI Paperilla Neste Ralliin starttaa vain yksi tiimi todellisena voittajasuosikkina. Toyotan vahva joukkue on erittäin vaikea voitettavaksi tiimin kotirallissa.

Tallipäällikkö Tommi Mäkiselle se antaa aihetta hykertelyyn. Vaikka piikkipaikka valmistajien MM-tilanteessa on tällä hetkellä ”lainassa” Hyundailla, on Toyota valmis iskemään kauden jälkipuoliskolla sellaisella osumatarkkuudella, että titteli pysyy Puuppolassa.

Neste Rallin alla yksi puheenaiheista on pitkään jatkunut lämmin sää, joka on erityisesti myrkkyä kärkiautona starttaavalle Ott Tänakille.

– Ei meillä suuremmin epävarmuuksia ole ollut. Voitto ei koskaan tule automaattisesti, mutta meillä on hyvä vertailukohta kahdelta viime vuodelta. Jännä nähdä, vaikuttaako vesi tuohon pintaan mitään, jos näin kuivan jakson jälkeen sataa. Ensimmäisenä päivänä ensimmäisenä autona ajaminen on varmasti vähän haitta, aprikoi Mäkinen.

Kukin Toyotan kuljettajista valmistautui kisaan kahteen eri otteeseen testaamalla. Uusiakin osia kokeiltiin, mutta aivan kaikkea ei vielä voitu ottaa käyttöön.

– Uusi kehitysprojekti oli tätä kisaa varten, mutta vielä emme uskaltaneet ottaa sitä käyttöön. Se vaatii vielä enemmän töitä, koska olisimme menneet kokonaan uuteen ratkaisuun. Ei vain saatu sitä niin varmaksi vielä.

Vastustajien iskukyvystä Mäkisellä ei ole selvää käsitystä, mutta suurella mielenkiinnolla hän seuraa muun muassa Hyundaita, joka ei vielä toistaiseksi ole viiden viime vuoden aikana yltänyt edes palkintokorokkeelle Jyväskylässä.

– Aina joku tulee kovaa. Hyundailla on paljon uusia luokitusosia ja Sitikka on aina mennyt hyvin täällä. Fordilla tietysti on vähän kuskivajautta, ja Teemun (Suninen) hartioille jää aika paljon.

Koko kautta ajatellen Toyota on jo tehnyt luonnollisen valinnan, ja valjastanut paljon voimavaroja tukemaan Tänakin mestaruusjahtia, joka viime kaudella jäi vain karvan verran vajaaksi.

– Ilman muuta se on tavoitteena, että tiiminä autamme Ottia mahdollisimman paljon maailmanmestaruuteen – unohtamatta tietenkään tiimin mestaruutta. Molempia tavoitellaan kovasti.

Siihen, mikä Tänakista lopulta tekee tällä hetkellä lyömättömän, on Mäkisellä oma vastauksensa. Virolaisen suoritukset ovat välillä mykistäneet jopa kaiken rallin maailmassa nähneen tallipäällikön.

– Siinä mielessä hänen suorituksensa ovat yllättäneet minut, että se on niin varmaa tekemistä joka paikassa. Hänen ajotyylinsä on mahdollisimman riskitön tyyli. Vaikka vauhti on valtavan kova, ei virheitä ole paljon sattunut, Mäkinen kiittelee.

Teksti Miika Wuorela

Lue myös: Varma sarjajohtaja! – Kalle Rovanperä ylivoimainen voittajasuosikki Jyväskylässä

Kommentoi Facebookissa