Torstai on taksvärkkipäivä – veronmaksaja alkaa vihdoin tienata itselleen

Suomen veroaste on vuosituhannen vaihteen jälkeen ollut noin 3–5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vertailussa mukana olleen 15 EU-maan keskiarvo. (Kuvituskuva Fotolia)

Veronmaksajan taksvärkkipäivän alkuvaiheessa päivän vietto ajoittui jo toukokuulle.

VEROTUS Torstaina 8. kesäkuuta vietetään Suomessa perinteistä veronmaksajan taksvärkkipäivää. Veronmaksajain Keskusliitto laskee, että tästä päivästä lähtien vuoden loppuun saakka kansalaisten tulot jäävät kokonaan omaan käyttöön. Alkuvuosi on siis laskennallisesti paiskittu töitä yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

Vuonna 2023 kokonaisveroasteen arvioidaan Suomessa olevan 43,1 prosenttia suhteessa kansantuotteeseen, kun mukaan lasketaan muun muassa valtion, kuntien ja kirkon tuloverot, kulutusverot sekä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut.

Veronmaksajan taksvärkkipäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1981 lähtien. Tuolloin kansantalouden veroaste oli 37,3 prosenttia. Alkuvaiheessa päivän vietto ajoittui toukokuulle, 1980-luvun lopussa kesäkuun alkupäiviin. Tällöin Suomen veroaste oli lähellä EU-maiden keskitasoa.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen taksvärkkipäivä on ajoittunut juhannuksen ja kesäkuun alkupuolen välille. Suomen veroaste on tänä aikana ollut noin 3–5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin EU15-maiden – Belgia, Tanska, Saksa, Kreikka, Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Luxemburg, Hollanti, Itävalta, Portugali, Ruotsi, Suomi ja Britannia – veroasteiden keskiarvo.

Lue myös: Google maksoi naiselle yli 164 000 euroa mainostuloja – verot jäivät maksamatta

Kommentoi Facebookissa