Toukat ovat syöneet laajoja aloja härkäpapuviljelyksistä – hätälupia gammayökkösen torjuntaan

Gammayökkösen toukat voivat aiheuttaa viljelyskasveille huomattavia vahinkoja.

Gammayökkösen toukat voivat aiheuttaa viljelyskasveille huomattavia vahinkoja. (Kuva Fotolia)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön.

KASVINSUOJELU Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön härkäpapu-, kumina-, öljykasvi- ja herneviljelyksille.

Lupia on myönnetty, koska kyseessä on kasvinsuojelun hätätilanne. Gammayökkösten toukat ovat syöneet laajoja aloja esimerkiksi härkäpapuviljelyksiä lyhyessä ajassa.

– Tässä kasvinsuojelun hätätilanteessa katsoimme, että yllämainittuja pyretroideja sisältävien valmisteiden käyttö on sallittua myös gammayökkösten torjuntaan, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Tukesista kertoo.

Viljelijöiden tulee noudattaa valmisteita koskevia käytön rajoituksia.

– Pyretroidivalmisteet ovat erittäin myrkyllisiä esimerkiksi vesieliöille ja niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen, Kallio-Mannila muistuttaa.

Tukesissa on edelleen vireillä muutamia muita poikkeuslupahakemuksia, jotka käsitellään ensi tilassa. Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet.

Lue myös: Tilastot vahvistavat antibioottien ja torjunta-aineiden vähäisen käytön – Suomessa myös maailman suurin luomukeruuala

Tukes on tehnyt päätökset hätäluvista koskien seuraavia valmisteita

Turex 50 WP -valmisteelle on myönnetty hätälupa gammayökkösten (Autographa gamma) torjuntaan härkäpavulla, kuminalla, herneellä ja öljykasveilla.

Kestac 50 EC -valmisteelle on myönnetty lupa kuminalle kylvövuonna gammayökkösten torjuntaan.

Alfasypermetriiniä, deltametriiniä, esfenvaleraattia ja sypermetriiniä sisältävät valmisteet sekä mikrobiologinen Turex 50 WP-valmiste on hyväksytty jo aiemmin eräillä viljelykasveilla perhosten, perhostoukkien tai kääriäisten torjuntaan.

Kommentoi Facebookissa