Toyota juhli suomalaiskuskien kannalta valjussa kisassa – Ott Tänak lähellä mestaruutta

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä.

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä. (Kuva AKK Sports/ Taneli Niinimäki)

Viron ralliässä Ott Tänak johdatti Toyotat Saksan rallissa kolmoisvoittoon.

RALLI Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli juhli sunnuntaina Saksan rallin päätteeksi historiansa ensimmäistä kolmoisvoittoaan. MM-sarjan kärkimies Ott Tänak voitti, Kris Meeke ajoi toiseksi ja Jari-Matti Latvala kolmanneksi.

– Olen erittäin, erittäin tyytyväinen! Mäkinen iloitsi WRC:n ralliradiolle.

Tänak kasvatti kolmannella peräkkäisellä Saksan rallin voitollaan MM-johtonsa jo 35 pisteeseen. Tosin ero voi kaventua 33 pisteeseen, jos neljänneksi sijoittunut Hyundain Dani Sordo ottaa tahallisen aikasakon ja päästää tallikaverinsa Thierry Neuvillen edelleen neljänneksi.

– Ott teki fantastista työtä. Kaikki kolme tekivät täydellistä työtä. Ei virheitä, ei rengasrikkoja, Mäkinen kehui kuljettajiaan.

Tänak ei saavuttanut lisäpisteitä kisan päättäneeltä power stagelta. Hän kärsi kisan lopussa jarruongelmasta.

– Edellisellä erikoiskokeella alkoi esiintyä ongelmia, enkä voinut puskea. Etuosassa toimi vain yksi jarru. Vähän kaksijakoiset tunnelmat, kommentoi Tänak WRC:n tv-haastattelussa

Toyotan kolmoisvoitto toki innosti virolaisässää.

– Tiimi on ollut lähellä kolmoisvoittoa aiemminkin, mutta missannut sen täpärästi. Viimeinkin se tuli, Tänak iloitsi.

Kolmoisvoittoon tarvitaan toisinaan tuuriakin. Sitä Toyotalle tarjosi Hyundain Neuville, joka menetti voittomahdollisuutensa rengasrikkoon.

– Pystyimme vastaamaan Ottin vauhtiin koko viikonlopun ajan. Olisimme varmaankin voittaneet, ellei Baumholderilla olisi tullut rengasrikkoa, Neuville harmitteli.

Citroen-kuski Sebastien Ogier jäi kahdeksanneksi. Hän kärsi rengasrikon, mutta Citroenin vauhti ei olisi riittänyt Saksan rallissa voittoon.

– Ei ollut viikonloppu, jota odotimme, mutta kukaan ei voi väittää, ettemmekö olisi yrittäneet parhaamme, Ogier ilmoitti apeana.

MM-sarjassa kolmantena oleva Ogier on jäänyt Tänakista 42 pistettä. Kaudesta on ajamatta enää neljä kisaa, joten seitsemänteen perättäiseen mestaruuteensa Ogier tarvitsisi Tänakin ja Neuvillen epäonnea.

Jari-Matti Latvala hävisi tallikavereilleen Tänakille ja Meekelle, mutta varmisti tiimilleen sentään kolmoisvoiton.

– Voin kertoa, että paine oli kova. Tämä oli todella tasainen suoritus, eikä virheitä tullut. Se oli tärkeintä. Keskityin omiin suorituksiini, enkä ajatellut muiden aikoja, Latvala summasi kisansa.

Esapekka Lappi oli tuloksissa vasta kuudes. Citroenin kilpailukyvyttömyys oli ratkaiseva tekijä odotettua heikommasta tuloksesta.

– Hyvin vaikea viikonloppu. Oli aika vaikeaa löytää luottamusta ja nopeutta. Otimme muutamia askelia, mutta se ei riittänyt tällä hetkellä, Lappi harmitteli.

Teemu Sunisen kisa meni piloille jo perjantaina Fordin tekniikan petettyä. Suninen jatkoi kisaa lauantaina ja supererikoiskokeella hän oli toiseksi nopein, mikä toi hänelle neljä pistettä.

– Kaksi viimeistä päivää olivat todella hyviä. Löysimme hyvää vauhtia asvaltilla. Sen halusin tehdäkin, Suninen sanoi.

Merkittävin suomalaisyllätys Saksan rallissa oli, ettei Kalle Rovanperä voittanutkaan WRC 2 Pro -luokkaa. Rovanperä rysäytti Skodallaan ulos tieltä tehtyään omien sanojensa mukaan tyhmän virheen.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa 12.-15. syyskuuta. Lokakuussa ajetaan Walesissa sekä Kataloniassa. Kausi päättyy marraskuussa ajettavaan Australian ralliin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja menossa uuteen aikaan – huipputalli uhkaa lähteä

Kommentoi Facebookissa