Toyotalla kehno kisa Turkissa – rallin MM-sarjan mestaruustaisto kiristyi

Citroen-talli saattaa jättää rallin MM-sarjan kauden 2020 jälkeen.

Citroen-talli saattaa jättää rallin MM-sarjan kauden 2019 jälkeen. (Kuva AKK Sports).

Sebastien Ogier ja Esapekka Lappi toivat Citroenille Turkin MM-rallista kaksoisvoiton.

RALLI Citroen juhlii Turkin rallin kaksoisvoittoa. Kuusi viimeistä maailmanmestaruutta voittanut Sebastien Ogier ajoi voittoon ja Esapekka Lappi täydensi ranskalaistiimin menestystä kakkostilallaan.

Ogier oli ollut ennen Turkin rallia 40 pistettä MM-sarjaa johtavaa Toyotan Ott Tänakia perässä. Turkin voitollaan hän kuroi lauantaina tekniseen vikaan keskeyttäneen Tänakin etumatkan 17 pisteeseen.

– Tämä voitto tuli todellakin tarpeeseen. Tiesimme, että täällä voisi tapahtua mitä tahansa, koska täällä on muutamia todella vaikeita paikkoja. Tiimille tämä oli todella hyvä tulos vaikeassa tilanteessa. Täytyy jatkaa tästä. Paljon työtä on edessä, mutta olen todella iloinen voitosta, Ogier sanoi WRC:n haastattelussa.

Marmariksen lomakaupungin ympäristössä ajettava Turkin ralli lienee autoille kauden haastavin kisa. ”Kärrypoluilla” riittää irtokiviä ja voittoon vaaditaan tuuriakin.

Hyundain Thierry Neuvillella tuuria ei ollut. Hän ajoi edellisestä autosta lentäneen pölypilven tuottaman heikon näkyvyyden takia tieltä lauantaina ulos ja juuttui neljäksi minuutiksi ojaan. Neuville pystyi jatkamaan kisaa, mutta oli maalissa vasta kahdeksas.

– Annoin kaikkeni. En voinut tehdä enempää. Tämä oli vaikea viikonloppu, mutta kolme rallia on vielä ajamatta. Katsotaan, mitä voisimme tehdä, Neuville sanoi pettyneenä.

Kisan päättäneen supererikoiskokeen voittoon ajoi Tänak. Neuville sijoittui toiseksi ja Ogier kolmanneksi.

Tänak sai viisi pistettä ja hänen MM-sarjan kokonaispisteensä ovat nyt 210. Ogierilla on 193 ja Neuvillella 180 pistettä.

Toiseksi ajanut Lappi kärsi supererikoiskokeella rengasrikon, mutta sinnitteli silti maaliin saakka. Lapille kakkostila oli kauden kolmas.

– Rengasrikko tuli viimeisellä pätkällä, mutta seurasimme vain linjoja. Onneksi pystyimme ajamaan riittävän kovaa ja nappaamaan kakkostilan. Todella hyvä juttu, Lappi ilmoitti.

Neljänneksi sijoittunut Teemu Suninen ajoi hyvän kilpailun. Hän antoi hyvän näytön ensi kauden sopimusneuvotteluihin.

– Tämä oli tasainen suoritus. Pystyimme pitämään vauhtimme tasapainossa näissä olosuhteissa. Iso kiitos tiimille. Erityisesti mekaanikoille, jotka korjasivat auton huolloissa, Suninen sanoi.

Jari-Matti Latvala oli Toyotan kuljettajista parhaana kuudes. Kris Meeke sijoittui seitsemänneksi. Tommi Mäkisen johtama Toyota on nyt 22 pisteen takamatkalla valmistajien MM-sarjaa johtavasta Hyundaista.

Skodalla WRC 2-Pro -luokassa kisaava Kalle Rovanperä kaatoi autonsa perjantaina rengasrikon jälkeen ja kisa oli hänen osaltaan heti pilalla. Rovanperän luokan mestaruushaaveille ja ensi kauden WRC-huippusopimukselle tapahtuneella ei ollut merkitystä.

Rallin MM-sarjan kaudesta ovat jäljellä vielä Walesin, Katalonian ja Australian rallit. Seuraava kisa ajetaan Walesissa lokakuun alussa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Toyota juhli suomalaiskuskien kannalta valjussa kisassa – Ott Tänak lähellä mestaruutta

 

Turkin MM-rallin lopputulokset

1. Sebastien Ogier Citroen 3.50,12,1
2. Esapekka Lappi Citroen +34,7
3. Andreas Mikkelsen Hyundai +1.04,5
4. Teemu Suninen Ford +1.35,1
5. Dani Sordo Hyundai +2.25,9
6. Jari-Matti Latvala Toyota +2.59,1
7. Kris Meeke Toyota +3.53,3
8. Thierry Neuville Hyundai +5.34,8
9. Pontus Tidemand Ford +7.22,9
18. Kalle Rovanperä Skoda +43.09,1

Kommentoi Facebookissa