Toyotan autonomisen ajamisen näyttämö – Tokion vuoden 2020 kesäolympialaiset

Toyota on kehittänyt tähän asti autonomisen ajamisen ohjelmaansa melko matalalla profiililla moneen kilpailijaan verrattuna.

Toyota on kehittänyt tähän asti autonomisen ajamisen ohjelmaansa melko matalalla profiililla moneen kilpailijaan verrattuna. (Kuva Toyota)

Autonomista tekniikkaa on tulossa jo ensi vuonna Toyotan sekä Lexuksen autoihin.

AUTOT Japanissa ei ole järjestetty kesäolympialaisia vuoden 1964 Tokion kisojen jälkeen, mutta maan pääkaupunki pääsee jälleen urheilumaailman huomion keskipisteeseen kolmen vuoden päästä. Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisten valmistelut ovat täydessä vauhdissa, ja kisojen pääsponsorina toimiva Toyotakin on jo tehnyt omat suunnitelmansa olympialaisten varalle.

Maan suurin autonvalmistaja aikoo tarjota kisavieraille todellisen huipputekniikan show’n esittelemällä autonomisen ajamisen teknologiaansa olympialaisten aikana. Suurin osa kisapaikoista sijaitsee meren rannalla Odaiban alueella, joka on kuin luotu itsenäistä ajamista varten.

Odaiban kadut ovat nimittäin suoria sekä leveitä, ja liikennettä on suhteellisen vähän muuhun Tokioon verrattuna. Kaupungille tyypilliset mutkaiset ja kapeat väylät loistavat siis Odaibassa poissaolollaan, ja sama koskee myös Tokiosta tavallisesti löytyvää risteysten ja liikennevalojen sekamelskaa.

Toyota on kehittänyt tähän asti autonomisen ajamisen ohjelmaansa melko matalalla profiililla moneen kilpailijaan verrattuna. Esimerkiksi Nissan on julistanut varsin suureen ääneen jo monta vuotta sitten, että sen autot pystyvät navigoimaan itsenäisesti kaupunkiliikenteen risteysten läpi noin vuonna 2020. Honda kertoi puolestaan pari kuukautta sitten, että merkki aikoo tuoda liikenteeseen nelostason autonomiseen ajamiseen kykeneviä autoja vuoteen 2025 mennessä.

Toyotan tavoitteena on yltää itsenäiseen ajamiseen kaupunkiliikenteessä 2020-luvun alkupuolella.
Toyotan tavoitteena on yltää automerkeillään itsenäiseen ajamiseen kaupunkiliikenteessä 2020-luvun alkupuolella. (Kuva Toyota)

Nyt Toyota haluaa osoittaa kaikille epäilijöille, että sekin on täysillä mukana itsenäisen ajamisen karkeloissa. Autonomista tekniikkaa on tulossa jo ensi vuonna Toyotan sekä Lexuksen autoihin, ja seuraavalla vuosikymmenellä japanilaiset esittelevät vielä pidemmälle meneviä prototyyppejä. Niille ei voisi kuvitella juuri parempaa julkisuutta kuin Tokion olympialaisten yhteydessä järjestettävät ajonäytökset. Toyotan tavoitteena on muutenkin yltää itsenäiseen ajamiseen kaupunkiliikenteessä 2020-luvun alkupuolella.

Japanilaismerkin ylin prioriteetti autonomisen ajamisen suhteen on turvallisuus, ja mukavuus seuraa vasta sen jälkeen. Siksi Toyota ei edes kutsu itsenäistä menoa autonomiseksi, vaan sitä nimitetään automatisoiduksi ajamiseksi. Tällä halutaan varmistaa, että kuskit eivät luota liikaa auton kykyihin. Toyota on antanut visiolleen Mobility Teammate Concept -nimen, jolla halutaan korostaa kuljettajan ja auton kumppanuutta. Ihmisen tehtäväksi jää siis määrätä, koska hän haluaa antaa ohjat autolle.

Tähän pääseminen vaatii kuitenkin vielä tekniikan kehittymistä. Täysin autonomisessa menossa tarvitaan esimerkiksi lasersäteitä hyödyntäviä lidar-tutkia, joita ei tällä hetkellä käytetä yhdessäkään Toyotan tuotantomallissa. Laserskannereiden hinnat ovat kuitenkin laskemassa nopeasti, joten niiden käyttöönotto on vain ajan kysymys.

Lisäksi tarvitaan HD-tasoisia tiekarttoja, joita pitäisi olla saatavilla suuresta osasta Japanin maanteistä vuoden 2020 olympialaisiin mennessä. Kaupunkiliikenteen solmukohdat tarjoavat kuitenkin riittävästi haasteita tämän jälkeenkin autonomisia autoja kehittäville valmistajille.

Kommentoi Facebookissa