Trumpin ehdokas valittiin korkeimman oikeuden tuomariksi – Brett Kavanaugh vannoi virkavalansa

Korkeimman oikeuden uusi tuomari Brett Kavanaugh joutui ennen valintaansa senaatin kuulusteluihin ahdistelusyytöksistä.

Korkeimman oikeuden uusi tuomari Brett Kavanaugh joutui ennen valintaansa senaatin kuulusteluihin ahdistelusyytöksistä. (Kuva AOP)

Korkein oikeus ottaa kantaa muun muassa aborttiasioihin sekä seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksiin.

YHDYSVALLAT Amerikkalaiset ovat seuranneet viime viikot prosessia korkeimman oikeuden tuomarin nimittämisestä kuin television jännittävää oikeussalidraamaa. Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomareita on yhdeksän, ja virka on elinikäinen.

Valinnalla on poliittista merkitystä, koska korkein oikeus ottaa kantaa arvokysymyksiin, kuten muun muassa aborttiasioihin, seksuaalisiin vähemmistöihin ja aseenkantamiseen. Presidentti Donald Trump sai viime vuonna nimittää uudeksi tuomariksi jo Neil M. Gorsuchin, joten konservatiivit olivat ottamassa vankan otteen korkeimmasta oikeudesta.

Vuodesta 1988 tuomarina toiminut Anthony Kennedy kertoi jäävänsä eläkkeelle 30 vuoden jälkeen. Trumpin tuomarivalinta Brett Kavanaugh joutui kuitenkin myrskyn silmään, kun kolme naista syytti häntä seksuaalisesta ahdistelusta lukio- ja yliopistovuosilta. Koska kyse oli tapahtumista yli 30 vuoden takaa, ei kiistattomia todisteita naisten kertomusten lisäksi löytynyt. Demokraatit ovat arvostelleet FBI:n tekemää tutkimusta puutteelliseksi.

Yhdysvaltain senaatissa äänestettiin jo perjantaina asian kiireellisyydestä, menettelytapa meni läpi äänin 51–49 konservatiivien sekä yhden demokraattiedustajan Joe Manchin äänin. Alaskan konservatiiviedustaja Lisa Murlowski äänesti vastaan. Tulos ennakoi Kavanaughin valintaa myös varsinaisessa äänestyksessä.

Donald Trump sai poliittisen voiton ja tuomarinimityksensä lopulta läpi korkeimpaan oikeuteen. Äänet olivat nyt 50–48, kun Murlowski äänesti tyhjää ja yksi konservatiiveista Steve Daines oli Trumpin twiitin mukaan hänen suostumuksellaan tyttärensä häissä.

Yhdysvaltain senaatin Capitol-rakennuksen edustalla järjestettiin äänestysten aikaan Kavanaughin valintaa vastustavia mielenosoituksia. Brett Kavanaugh on jo vannonut virkavalansa. Katolinen tuomari on vasta 53-vuotias, joten hän saattaa hyvinkin toimia virassaan kymmeniä vuosia.

Lue myös: USA:n korkeimmasta oikeudesta tulee konservatiivisempi – Trump nimitti Brett Kavanaughin tuomariksi

Kommentoi Facebookissa