Tuhannen asukkaan älykylä tuottaisi itse energiansa – promoottorilta miljoonan euron lahjoitus

Kaikissa älykylän taloissa olisi sähköautojen latausmahdollisuus.

Kaikissa älykylän taloissa olisi sähköautojen latausmahdollisuus. (Kuva Kiinteistöliitto)

Kirkkonummella suunnitellaan maailmanennätystä päästöjen pienuudessa.

ÄLYKYLÄ Kirkkonummen Masalaan ollaan suunnittelemassa maailman mitassakin asumisen ja liikkumisen suhteen ennätyksellisen pienipäästöistä 1000 asukkaan älykylää. Ekoälykylässä tullaan tuottamaan oma sähkö- ja lämpöenergia, vain pieni määrä sähköä tullaan ostamaan yleisestä verkosta.

Energia tuotetaan niin sanotulla hybridijärjestelmällä, joka koostuu aurinkoenergiasta, akuista, maalämmöstä ja biokaasusta. Energiajärjestelmän on suunnitellut Granlund Consulting Oy hankkeen promoottorin Kari Savolaisen hahmotelman pohjalta. Katoille sijoitettavia aurinkopaneeleita kylään tulee noin 18 000 neliömetriä.

Liikkuminen kylästä kahden kilometrin päähän Masalan asemalle, koulujen ja palveluiden ääreen suunnitellaan toteutettavan robottiminisähköbussien, yhteiskäyttöisten sähköautojen ja -polkupyörien avulla. Kaikissa taloissa on sähköautojen latausmahdollisuus.

Hanke uskoo, että liikkumisen ympäristörasitusta voidaan oman energiantuotannon ja sähköistämisen avulla leikata lähes olemattomaksi. Liikennejärjestelmän on suunnitellut Ramboll Suomi Oy hankkeen promoottorin hahmotelman pohjalta.

Ekoälykylän talot tullaan tuottamaan tehtaissa, jolloin talojen hinta voidaan painaa selvästi alemmaksi pääkaupunkiseudun sietämättömän korkeaan tasoon nähden.

Betoni aiheuttaa viisi prosenttia maailman CO2-päästöista. Yhden puurakenteisen talon rakentamisen hiilidioksidipäästö on noin 30 000 kg pienempi kuin vastaavan kivitalon. Rakentamalla kylän 300 taloa puusta, voidaan laskelmien mukaan säästää hiilidioksidipäästöissä jopa 9000 tonnia. Tämä vastaa noin 5000 keskimääräisen auton 15.000 km:n vuotuista ajoa.

Hankkeen promoottori Kari Savolainen, joka omistaa kylän alueen, on sitoutunut lahjoittamaan miljoona euroa kylälle. Tällä on tarkoitus tuottaa kylätalo alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön sekä robottibussit ja neljä sähköautoa liikkumiseen. Savolainen toimi ennen eläkkeelle siirtymistään teknologiayhtiö Hitachin toimitusjohtajana.

Hanke esitellään medialle, Kirkkonummen päättäjille ja yleisölle yleisessä seminaarissa 20.8.2018.

Lue myös: Tutkijat laskivat – aurinkoenergia voisi kattaa jopa 81 prosenttia kotien lämmityksestä Suomessa

Kommentoi Facebookissa