Tukes varoittaa epämääräisistä desinfiointiaineista – käsidesiä on valmistettu jopa lasinpesunesteen etanolista

Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja. (Kuva Fotolia)

Tuotteita ovat alkaneet myydä henkilöt, jotka eivät ole perillä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

TUOTEVÄÄRENNÖKSET Turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo kuluttajia harkitsemaan tarkasti, ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ylipäätään tarpeellisia vai selviääkö saippuan ja veden avulla. Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä.

Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle. Desinfiointiaineita on puolestaan markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

– Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteiden myyntipäällyksissä on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä: tuotteen luvataan tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa tuotteen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.

Hyvä käsihygienia on nyt erittäin tärkeää. Tukes suosittelee noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita käsien pesuun. Hyvä käsihygienia ei kuitenkaan välttämättä vaadi käsidesin käyttöä.

– Kun vesipiste on lähellä, huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää ja on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta, Paula Haapasola sanoo.

– Tuotteiden saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin on nyt ensisijaista. Käsidesien tuotanto jatkuu koko ajan, joten kuluttajien ei nyt kannata hamstrata käsidesejä, Haapasola jatkaa.

Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Siivoukseen riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine.

– Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola sanoo.

Euroopan komissio kerää parhaillaan tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä. Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

Lue myös: Tukes testasi tatuointi- ja kestopigmentointivärit – kahdeksasta väristä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Kommentoi Facebookissa