Tuliko tehtyä vähän reilumpi annos kalaruokaa? – Näin käytät tähteeksi jääneen kalan uudessa ruokalajissa

Voit leikata paistetut fileet pienemmiksi paloiksi ja täyttää tortillan kalapalojen lisäksi muilla lempitäytteilläsi. (Kuva Pro Kala)

Kypsennetty kala säilyy raakaa paremmin, mutta älä silti säilytä sitä päiväkausia jääkaapissa.

RUOKA Jäikö pannulle vielä paistettuja kalafileitä, mutta vatsat ovat jo aivan täynnä? Tekeekö mieli savukalaa, mutta kaupasta löytyvät pakkauskoot tuntuvat liian suurilta yhdelle aterialle?

Tähteet voi hyödyntää monella tavalla. Jos kaipaat vaihtelua, etkä halua syödä tismalleen samaa ruokaa useammalla aterialla, voit käyttää ylijääneen kalan uudessa ruokalajissa helposti.

Kypsennetty kala säilyy raakaa paremmin, mutta älä silti säilytä kypsennettyäkään kalaa päiväkausia jääkaapissa. Käytä ylijäänyt kala mielellään jo seuraavien päivien kokkailuissa, jotta se säilyttää varmasti makunsa ja rakenteensa.

Suoraviivaisin tapa käyttää ylijäänyt kala uuteen ruokalajiin on tehdä uudet lisukkeet. Jos edellisellä aterialla söit kalan kanssa perunoita ja kastiketta, kääräise seuraavaksi kala wrappiin. Voit leikata paistetut fileet pienemmiksi paloiksi ja täyttää tortillan kalapalojen lisäksi muilla lempitäytteilläsi. Paistetulla kalalla tuunaat myös munakkaat ja vaikkapa täytetyt leivät.

Kalakeittoon valmiiksi kypsä kala sopii myös mainiosti. Kalakeittoa tehdessä kalaa lisätään yleensä vasta aivan viimeisenä, sillä kiehuvassa liemessä kala kypsyy hetkessä. Voit korvata osan tai kaiken raa’an kalan keitossa valmiiksi kypsennetyllä kalalla laittamalla kypsät kalapalat keittoon sitten, kun olet jo poistanut kattilan liedeltä.

Savukala maistuu monelle sellaisenaan, mutta sitä käytetään myös monessa ruoassa raaka-aineena. Ylijäänyttä savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. Voit käyttää pelkkää savukalaa tai lisätä sitä makua tuomaan muuhun kalaruokaan. Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun.

Lisää reseptejä ja kalaruokaideoita löydät Pro Kalan nettisivuilta.

Ylijäänyttä savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena.
Ylijäänyttä savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. (Kuva Pro Kala)

Savusiikamurupasta

4 annosta

500 g savusiikaa

1/2 pientä purjoa

2 tl rypsiöljyä

2 dl herneitä, pakaste

Lisäksi

300 g pastaa

3 rkl vihreää pestoa

100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa

Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.

Kalakeittoa tehdessä kalaa lisätään yleensä vasta aivan viimeisenä.
Kalakeittoa tehdessä kalaa lisätään yleensä vasta aivan viimeisenä. (Kuva Pro Kala)

Aurinkoinen kalakeitto

1 sipuli

2 porkkanaa

1 oranssi tai keltainen paprika

1 fenkoli

1 rkl voita tai rypsiöljyä

1 tl currya tai kurkumaa

7,5 dl–1 l kalalientä

1 tähtianis

1–2 appelsiinia

400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä

suolaa

tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa. Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10–15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3–4 min.

Lue myös: Viikonloppuna luontoretkelle? – Cowboyn kala ja Kipparin keitto valmistuvat kätevästi etukäteen

Kommentoi Facebookissa