Tulli ja poliisi sulkivat Sipulikanavan – sivuston verkkotorilla välitettiin suuria määriä huumausaineita

Työpisteiden näyttönäkymät Sipuliverkon sulkemisen jälkeen.

Työpisteiden näyttönäkymät Sipuliverkon sulkemisen jälkeen. (Kuva Tulli)

Pääepäillyn työpaikalta takavarikoitiin hänen oma verkkopalvelimensa, jonka epäillään olleen varmuuskopiopalvelin.

VERKKOSIVUSTO Tulli sulki 1.11.2017 Tor-verkossa toimineen Sipulikanava-sivuston yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Sipulikanava oli suomalainen verkkosivusto, jonka kautta myytiin, ostettiin ja välitettiin vuosina 2014–2017 erittäin suuria määriä huumausaineita ympäri Suomen.

Epäiltynä on kaksi suomalaista henkilöä, joiden epäillään syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen sekä avunantoon törkeässä huumausainerikoksessa. Nyt tutkittavana olevat rikosepäilyt liittyvät 37 aiempaan törkeään huumausainerikokseen, jotka esitutkinnan perusteella on toteutettu vuosina 2016–2017 Sipulikanavan tori-osiossa huumausaineita myymällä ja ostamalla.

Tulli kiinnostui Sipulikanavan toiminnasta ja ylläpidosta vuonna 2017, kun ilmeni että aiemmin tutkittu Ekstaasikauppa-nimimerkillä toiminut henkilö oli hankkinut osan myymistään huumausaineista Sipulikanavan kautta sen jälkeen, kun Tulli oli ottanut kiinni Douppikauppa-nimimerkin takana olleet henkilöt huhtikuussa 2016.

Ekstaasikauppa-nimimerkkiä käyttänyt henkilö oli ottanut yhteyttä huumekauppiaaseen Sipulikanavalla olleen huumausaineiden myynti-ilmoituksen perusteella ja sopinut kauppiaan kanssa pikaviestisovelluksella tapaamisen huumausaineiden toimittamiseksi.

Tulli teki kotietsinnän Sipulikanavan ylläpitäjiksi epäiltyjen henkilöiden asuntoon Vantaalla 31.10.–1.11.2017 yhdessä Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön kanssa. Kotietsinnän yhteydessä jäljennettiin runsaasti Sipulikanavaan ja sen ylläpitoon liittyvää teknistä todistusaineistoa ja takavarikoitiin pieni määrä huumausainetta.

Lisäksi jutun pääepäillyn työpaikalta takavarikoitiin hänen oma verkkopalvelimensa, jonka epäillään olleen Sipulikanavan varmuuskopiopalvelin. Pääepäillyn työnantajaa ei epäilty asiassa mistään rikoksesta, eikä työnantaja ole ollut tietoinen epäillyn Sipulikanavaan liittyvästä toiminnasta.

Sipulikanava perustettiin 13.3.2014, ja siitä muodostui vuosien aikana yksi suurimmista suomalaisista huumausainekauppaa harjoittavista sivustoista Tor-verkossa. Sivusto oli rakenteeltaan keskustelufoorumi, ja se sisälsi paljon laillista sisältöä. Sipulikanavan ylläpitäjä oli kuitenkin luonut sivustolle jo alussa myös niin kutsutun tori-osion, jossa käytiin avointa ja vilkasta huumausainekauppaa.

Sivusto toimi siten, että huumausainekauppias laati sivustolle myynti-ilmoituksen, joka sisälsi kuvan sekä tiedot myytävästä huumausaineesta, sen määrästä ja hinnasta sekä myyjän pikaviestisovelluksen tunnuksen. Lisäksi ostaja pystyi laatimaan sivustolle ostoilmoituksen, jossa ilmoitti, mitä huumausainetta halusi ostaa ja antoi pikaviestisovellustunnuksensa.

Esitutkinnan yhteydessä Tulli on kerännyt poliisiasiain tietojärjestelmästä Sipulikanavaan liittyvät huumausainerikokset vuosilta 2016 ja 2017. Tulli ja poliisi ovat näiden vuosien aikana tehneet useita Sipulikanavaan liittyviä rikostutkintoja tapauksista, joissa epäillään välitetyn runsaasti huumausaineita ympäri Suomea. Yhteensä tällaisia rikostutkintoja on ollut yli 200 tapauksessa, joista törkeän tekomuodon sisältäviä tekoja on ollut 37 tapauksessa.

Sipulikanavan ylläpitoon liittyvän rikosepäilyn yhteydessä epäillään välitetyn muun muassa lähes kuusi kiloa amfetamiinia, noin 12 000 ekstaasitablettia, yli 10 kiloa marihuanaa, yli 400 grammaa kokaiinia, yli 500 grammaa MDMA-kristallia, yli 200 grammaa metamfetamiinia ja yli 20 000 Rivatril-tablettia.

Sipulikanavan ylläpitäjää, noin 45-vuotiasta IT-alan ammattilaista, epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Rikosepäily perustuu ylläpitäjän tietoiseen ja tahalliseen toimintaan sivuston tori-osion rakentamisessa, kehittämisessä ja sisällönvalvonnassa, joka osaltaan on johtanut lukuisien huumausainekauppojen toteutumiseen sivuston kautta. Sivusto oli tarkoituksella perustettu Tor-verkkoon, jotta sen käyttäjien tai ylläpidon tunnistaminen olisi vaikeampaa.

Kyseessä on Suomen rikoshistoriassa ensimmäinen tapaus, jossa Tor-verkossa sijainneen sivuston ylläpitäjää epäillään huumausaineiden välittämisestä sivuston kautta. Tutkinta on loppulausuntovaiheessa, ja asia saatetaan syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon tämän kesän aikana.

Lue myös: Tullilaboratorio tutki – nettitilauksissa huumeita, leluissa haitallisia aineita, sormihyrristä irtosivat paristot

Kommentoi Facebookissa