Tulli käytti vääriä valuuttakursseja liki miljoonassa tullauksessa – palautuksia asiakkaille 11,5 miljoonaa euroa

Lähes kaikki Tullin valuuttavirheiden korjaukset johtavat palautuksiin.

Lähes kaikki Tullin valuuttavirheiden korjaukset johtavat palautuksiin. (Kuva VNK)

Tulli palauttaa ylimääräiset maksut oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on vähintään 10 euroa.

TULLI Tulli on erehdyksessä käyttänyt suomalaisen pankin vahvistamia myyntikursseja valuuttoihin, joiden muuntamisessa euroiksi olisi tullut käyttää Euroopan keskuspankin vahvistamia kursseja. Tämä koskee tullauksia, joiden veronmääräytymispäivä on vahvistettu 1.5.2016–30.6.2019.

Virheellisesti muunnettuja valuuttoja ovat muun muassa Venäjän rupla, Ruotsin kruunu, Kiinan renminbi ja Yhdysvaltain dollari. Virheen vuoksi maahantuontiverojen perustana olevan tavaran tullaus- ja arvonlisäveroarvo on vahvistettu noin 1,5–2,5 prosenttia liian korkeaksi.

Virhe koskee noin 960 000 tullausta. Palautettava summa Tullin osalta on tämänhetkisen arvion mukaan noin 11,5 miljoonaa euroa.

Tulli kertoo olevansa pahoillaan tullityössä tapahtuneesta virheestä. Erehdyksen huomattuaan Tulli on välittömästi ryhtynyt soveltamaan EKP:n vahvistamia kursseja tullauksissa, joiden veronmääräytymispäivä on 1.7.2019 tai sen jälkeen ja keräämään tietoja palautuksia varten.

– Pyrimme aloittamaan palautukset mahdollisimman pian. Tapausten suuren lukumäärän ja tullausarvon määrittämisessä noudatettavien EU-sääntöjen vuoksi arvioimme saavamme palautukset loppuun käsitellyiksi vasta ensi vuoden aikana, kertoo tullausjohtaja Jarmo Räikkä.

Lähes kaikki valuuttavirheiden korjaukset johtavat palautuksiin. Tulli palauttaa EU:n lainsäädännön mukaisesti liikaa kannetut maahantuontiverot oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on 10 euroa tai enemmän.

Mikäli liikaa määrättyjen maahantuontiverojen määrä jää alle 10 euron, Tulli palauttaa ne asiakkaan hakemuksesta. Ohjeet hakemuksen tekemiseksi löytyvät Tullin verkkosivuilta. Viran puolesta palautusta saavien asiakkaiden yhteys- ja tilitiedot Tulli pyytää Verohallinnolta, joten asiakkaiden ei tarvitse ottaa yhteyttä Tulliin, eikä Verohallintoon.

Lue myös: Venäjän tulli lahjoitti pennun tullikoiraksi – ”Suomalaiset käskyt eivät uppoa Jutalle”

Virhettä koskevat valuutat

USD, JPY, GBP, SEK, NOK, DKK, CHF, CAD, HKD, AUD, NZD, ZAR, AED, SGD, INR, RUB, CZK, PLN, HUF, THB, KRW, ILS, MXN, TRY, CNY

Kommentoi Facebookissa