Venäjän tulli lahjoitti pennun tullikoiraksi – ”Suomalaiset käskyt eivät uppoa Jutalle”

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, kun Jussi Planting tapasi Jutan Pietarissa.

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, kun Jussi Planting tapasi Jutan Pietarissa. (Kuva Tulli)

Labradorinnoutajan pentu tuli tullikoirakokelaaksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.

TULLIKOIRA Tulli vastaanotti Vaalimaalla Venäjän tullin lahjoittaman labradorinoutajan pennun. Pentu lahjoitettiin Tullille maiden 25-vuotisen tulliyhteistyön kunniaksi. Uusi tullikoirakokelas koulutetaan etsimään huumausaineita.

Jutta-niminen koiranpentu saapui Venäjältä Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen keskiviikkona. Ennen maahan saapumista Jutalle tehtiin eläinlääkinnällinen rajatarkastus, jossa sen mikrosirutus, rokotukset ja asiakirjat sekä pennun yleisvointi tarkistettiin. Koira täytyi myös tuontitullata, koska kyseessä oli eläimen tuonti kolmannesta maasta muuna kuin matkustajatuontina.

Tullikoirakokelas Jutta tulee työskentelemään peruskurssin suorittamisen jälkeen matkustaja- ja tavaraliikenteessä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jutan koulutuksesta vastaa kokonaisuudessaan Suomen tulli, ja koiraa ohjaa tullitarkastaja Jussi Planting.

– Jutta on osoittautunut jo muutaman tunnin yhdessäolon jälkeen reippaaksi ja touhukkaaksi tullikoiran aluksi. Uteliaana se seuraa ympäristöään, eivätkä matkustaminen Venäjältä Suomeen, rajaeläinlääkärin tarkastus tai vieraat ihmiset ole sitä juurikaan jännittäneet. Pieniä kielivaikeuksia meillä on, koska koiralle on puhuttu aikaisemmin vain venäjää, kertoo Planting.

Jutta on yksi lähes 50 tullikoirasta, jotka työskentelevät erilaisissa tehtävissä.
Jutta on yksi lähes 50 tullikoirasta, jotka työskentelevät erilaisissa tehtävissä. (Kuva Tulli)

Koiranohjaajana Jussi Planting on uunituore; hän aloittaa Jutan kanssa uuden tehtävän. Aikaisemmin Planting on työskennellyt Tullissa tavara- ja varastovalvonnassa, rikostorjunnan tehtävissä sekä viimeisimpänä Tullin johtokeskuksessa.

– Koiranohjaajan tehtävältä odotan uuden oppimista sekä uusia kontakteja muihin valvontaviranomaisiin. Se, että ensimmäinen tullikoirani on Venäjän tullin lahjoitus, tuo tehtävään myös kansainvälisen näkökulman, summaa Planting.

Suomen tullissa työskentelee 47 tullikoiraa eri puolilla Suomea. Niitä käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä. Suurin osa tullikoirista on koulutettu etsimään huumausaineita. Osa huumekoirista on saanut lisäksi koulutuksen savukkeiden, nuuskan tai käteisen rahan etsintään. Tullissa työskentelee myös aseiden ja räjähdeaineiden etsintään koulutettu koira sekä ruokakoira.

Vuosittain tullikoirat tekevät yhteensä yli 30 000 etsintäsuoritusta, joista noin 1 000 tapauksessa ne paljastavat kiellettyjä tai rajoituksen alaisia tavaroita.

Lukumäärällisesti eniten löytöjä tullikoirat tekevät Lentotullissa, mutta toisaalta itärajalla työskentelevä ruokakoira on vuodessa löytänyt yli tuhat kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita. Myös käteistä rahaa tullikoirat paljastavat vuodessa satojentuhansien eurojen arvosta.

Lue myös: Tullin ruokakoira Aino haistaa tuliaiset – kinkkueväsleivästä 43 kiloon raakaa lihaa

Kommentoi Facebookissa