Tulli löysi listeriaa tuontihedelmistä ja pakastevihanneksista – salmonellaa smoothie-sekoituksessa

Listeria monocytogenes -bakteerin kasvatusta Tullilaboratoriossa.

Listeria monocytogenes -bakteerin kasvatusta Tullilaboratoriossa. (Kuva Tullilaboratorio)

Tullilaboratorio jatkaa tehostettuja listeriatutkimuksia pakastehedelmissä.

TULLI Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa vuonna 2018 löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä listeriabakteeria L. monocytogenes. Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Tullilaboratorio tutki 78 pakastehedelmäerää, joissa kahdeksassa tehtiin listeriahavainto, mutta ei raja-arvon ylittäviä pitoisuuksia. Koska raja-arvot eivät ylittyneet, Tulli ei asettanut pakastettujen hedelmien maahantuonnille tai markkinoille saattamiselle kieltoa. Tulli antoi kuitenkin maahantuojille huomautuksen listeriabakteerin esiintymisestä.

Tullilaboratorio jatkaa tehostettuja listeriatutkimuksia pakastehedelmissä vuonna 2019. Pakastevihanneksissa Tullilaboratorio havaitsi listeriabakteeria 18 tuote-erässä, kun tutkittuja eriä oli 80. Pitoisuudet jäivät kuitenkin alle EU-mikrobikriteerisasetuksessa annetun enimmäismäärän.

‒ Viime vuoden havainnot vahvistavat listeriatutkimusten tarpeellisuutta. Ennaltaehkäisy ja toisaalta suomalaisten tietoisuuden lisääminen listeriasta on tärkeää. Listeria häviää tuotteista kuumennettaessa, joten pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista, kertoo mikrobiologi Elina Vatunen Tullilaboratoriosta.

Listeria monocytogenes -bakteeri on yleinen maabakteeri ja sitä voi esiintyä vihanneksissa, maidossa, kalassa ja muissa kuumentamattomissa elintarvikkeissa. Listeria sairastuttaa erityisesti vanhuksia ja raskaana olevia sekä ihmisiä, joiden vastustuskyky on alentunut. Riskiryhmään kuuluvien suositellaan syövän pakastevihanneksia ja -marjoja vain kuumennettuina.

Salmonellaa puolestaan on todettu muun muassa kuivatuista mausteista ja tuoreista aasialaisista kasviksista, joten bakteerin löytyminen pakastetusta hedelmäseoksesta ei ollut tavallinen löydös Tullilaboratoriossa. Kyseinen smoothie-hedelmäsekoitus oli tuotu Suomeen Belgiasta.

Lue myös: Bakteerinsyöjät torjumaan ruokamyrkytyksiä? – Yersinioosiin sairastuu vuosittain yli 500 ihmistä Suomessa

Kommentoi Facebookissa