Tulli paljasti 100 ampuma-aseen maahantuonnin – kaasuaseita muunnettiin verstaalla luotiaseiksi

Tullin ulkomaanpostilähetyksestä takavarikoima kaasuase.

Tullin ulkomaanpostilähetyksestä takavarikoima kaasuase. (Kuva Tulli)

Aseiden tilaaja myi kymmeniä luvattomia aseita eteenpäin pimeillä markkinoilla.

AMPUMA-ASEET Tulli on paljastanut vuoden sisällä useita luvattomia ampuma-aseiden maahantuontitapauksia. Tulli on tutkinut tapauksia törkeinä ampuma-aserikoksina ja ampuma-aserikoksina. Osa asioista on esitutkintavaiheessa tai syyteharkinnassa, osa on jo käsitelty tuomioistuimissa.

Tulli tarkasti heinäkuussa 2020 Turussa pikarahtiyrityksen tiloissa ulkomailta saapuneen postilähetyksen, joka sisälsi kaasusumuttimen, nyrkkiraudan sekä kaksi ampuma-asetta. Ampuma-aseet olivat tyypiltään kaasuaseita. Kävi ilmi, että samalta lähettäjältä oli saapunut Suomeen aiemmin useita eri lähetyksiä, jotka olivat päätyneet vastaanottajiensa haltuun. Lisäksi selvisi, että samalta lähettäjältä oli saapumassa useita muita lähetyksiä Suomeen.

Sittemmin Tulli on onnistunut takavarikoimaan vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 100 laittomasti maahantuotua kaasuasetta tai niin kutsuttua starttipistoolia. Aseet ovat löytyneet kymmenistä ulkomailta saapuneista eri puolelle Suomea osoitetuista lähetyksistä sekä esitutkintojen yhteydessä suoritetuissa kotietsinnöissä. Aseiden haltijoilla ei ole ollut hallussapitolupia aseisiin.

Tulli on onnistunut takavarikoimaan vuosina 2020 ja 2021 useita laittomasti maahantuotuja kaasuaseita tai starttipistooleja.
Tulli on onnistunut takavarikoimaan vuosina 2020 ja 2021 useita laittomasti maahantuotuja kaasuaseita tai starttipistooleja. (Kuva Tulli)

Yksi rikoskokonaisuuden suurimmista paljastamistoimista tehtiin Turussa, jossa Tulli takavarikoi parikymppisen miehen hallusta kotietsinnän yhteydessä 12 luvatonta kaasuasetta. Esitutkinnan aikana selvisi, että mies oli ehtinyt Tullin takavarikoimien aseiden lisäksi maahantuoda ja levittää edelleen 27 kaasuasetta. Mies oli myynyt aseet pääasiassa Tor-verkon välityksellä hänelle ennestään tuntemattomille henkilöille. Miestä epäillään asiassa törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Tulli teki merkittävän löydön Turun seudulla yksittäisen kaasuaseen maahantuontiin liittyvän esitutkinnan aikana, kun kotietsinnän yhteydessä rikoksesta epäillyn kiinteistöltä paljastui parinkymmenen kannabiskasvin kasvattamon lisäksi verstas, jossa kaasuaseita oli muunnettu toimiviksi luotiaseiksi. Tällaiset muunnetut kaasuaseet toimivat tavallisen ampuma-aseen lailla ja ovat hengenvaarallisia.

Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä yhteensä yli tuhat patruunaa, yli kymmenen kaasuasetta sekä kymmeniä aseen osia. Rikoksesta epäillyllä ei ollut hallussapitolupia takavarikoituihin esineisiin. Miestä epäillään asiassa muun muassa törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta.

Tulli muistuttaa, että kaasuaseiden ja lähtökohtaisesti myös niin kutsuttujen starttipistoolien maahantuonti ja hallussapito vaativat ampuma-aselain mukaisen luvan. Maahantuonti vaatii lisäksi erillisen suostumuksen poliisilta. Tulli on tehnyt asiassa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Tšekin tasavallan kanssa.

Lue myös: Suomi osana kansainvälistä Greenlight-jättioperaatiota – viranomaiset tehneet lähes sata kiinniottoa

Kommentoi Facebookissa