Tuntematon suunnittelija – taidemaalari Martta Wendelin arkkitehtina

Martta Wendelinin itselleen suunnittelema Kanervalan taiteilijakoti Tuusulan Annivaarassa vuonna 1980. (Kuva Toivo Lumme)

Martta Wendelin on suunnitellut myös vaatteita ja huonekaluja kesämökkien ja puutarhojen ohella.

NÄYTTELY Taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulassa on kevään ajan esillä kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) vähemmän tunnettua suunnittelutyötä. Wendelin loi aikakauslehtien, koulukirjojen ja nuortenkirjojen kansikuvissaan ihannekodin, joka tuli tutuksi suomalaisille omana aikanaan.

Tuusulassa asuessaan 1938–1986 hän toteutti vihdoin oman unelmansa kodista ja puutarhasta. Wendelin on suunnitellut myös vaatteita, huonekaluja, kodin kattauksia kesämökkien ja puutarhojen ohella.

”Mutta hartaimpana utopiana minulla oli oma koti ja puutarha. Sinä päivänä jolloin sain ostetuksi oman maapalan olin aivan järkyttynyt, se päivä oli elämäni onnellisin.”

Sisänäkymä Kanervalasta 1950-luvulta. (Kuva Tuusula)

Martta Wendelinin itselleen suunnittelema Kanervalan taiteilijakoti valmistui vuosina 1946–1947 Tuusulan Annivaaraan. Rakennuksen rapatut seinät ja puuosat tekevät talosta keskieurooppalaistyylisen. Lisäksi siellä oli englantilaistyylisiä takkoja, ranskalainen ikkuna ja alun perin myös italialaistyylinen pergola.

Wendelin suunnitteli tontille hyötypuutarhan sekä perenna- ja puuistutukset, puutarhakäytävät ja lammen. Puutarhaa ja sieltä kerättyjä kukkakimppuja on taltioitu moniin hänen maalauksiin. Erkkolan kevään näyttelyssä on esillä myös luonnoksia ja maalauksia vaatteista, huonekaluista ja muusta kodin sisustuksesta.

Martta Wendelinin suunnittelemat ulko- ja urheilupukimet. (Kuva Tuusula)

Oma koti -lehden liitekirjassa Valitse oikein vaatteesi (1932) oli Martta Wendelinin suunnittelemia muodikkaita talviasuja hiihtopuvuista kävelypukuihin. Saman lehden haastattelussa vuonna 1932 Wendelin kertoi ajatuksistaan pöydänkattamiseen:

”Yksinkertaista, hyvää ja kotoista, ovat minun tunnussanojani niin taiteen kuin kodinhoidonkin alalla.”

Kotiliesi-lehdelle Wendelin suunnitteli vuosina 1939–1940 maalauksin koristeltuja lastentuoleja ja morsiusarkun maalauskoristelun, joiden malleja lukijat saattoivat tilata itselleen.

Ystäväpiirissä Martta tunnettiin varmasta maustaan, koski se sitten taulun kehystämistä ja sijoittamista kodin seinälle tai huonekalujen entisöintiä. Ystävät kääntyivät hänen puoleensa myös talojen suunnittelussa 1960–1970-luvuilla, jolloin Wendelin suunnitteli kesämökkejä, omakotitaloja ja puutarhoja muillekin.

  • Tuntematon suunnittelija Martta Wendelin 26.1.–29.5.2022

Lue myös: Aleksis Kiven merkkivuonna keskitytään mielen hyvinvointiin – ”Minä elän!”

Kommentoi Facebookissa