Tuore suomalaistutkimus – kasvispainotteinen ruokavalio voi parantaa fyysistä suorituskykyä

Ravinnon happokuormalla voi olla sekä akuutteja että pidempiaikaisia vaikutuksia veren ja virtsan happo-emästasapainoon ja ihmisen fyysiseen suorituskykyyn.

Ravinnon happokuormalla voi olla sekä akuutteja että pidempiaikaisia vaikutuksia veren ja virtsan happo-emästasapainoon ja ihmisen fyysiseen suorituskykyyn. (Kuva Fotolia)

Monipuolinen ruokavalio pienentää happokuormitusta, mikä on hyödyllistä niin urheilijoille kuin eläkeläisillekin.

FYYSINEN SUORITUSKYKY Vihannesten ja hedelmien terveyshyödyt ovat kaikille tuttu asia. Silti moni meistä nauttii niitä liian vähän. Enni-Maria Hietavalan tuore väitöstutkimus kuitenkin osoittaa jälleen uuden hyvän syyn huolehtia riittävästä vihannesten ja hedelmien syömisestä: ravinnon happokuorman pienentäminen.

Elimistön happo-emästasapainon säätely on elintärkeää, koska solujen ja koko elimistön normaali toiminta on siitä riippuvaista. Syömämme ravinto vaikuttaa siihen, kuinka paljon munuaisten täytyy poistaa happoja elimistöstä tämän tasapainon ylläpitämiseksi. Hietavala havaitsi tutkimuksessaan, että ravinnon happokuormalla voi olla sekä akuutteja että pidempiaikaisia vaikutuksia veren ja virtsan happo-emästasapainoon ja ihmisen fyysiseen suorituskykyyn.

Ravinnon happokuorman pienentäminen onkin yksi monista hyvistä syistä huolehtia riittävästä kasvisten syömisestä. Esimerkiksi liha- ja viljatuotteet sekä juustot ja kananmunat lisäävät happojen tuottoa elimistössä, kun taas vihannekset ja hedelmät pienentävät happokuormaa.

Hietavala korostaa vihannesten ja hedelmien riittävää saantia osana terveellistä ruokavaliota ja liikunnallisesta elämäntapaa koko elämänkaaren ajan. Muutokset happo-emästasapainossa olivat todennäköisempiä naisilla kuin miehillä ja suurempia ikääntyvillä kuin nuoremmilla tutkittavilla.

– Erot munuaisten toimintakapasiteetissa saattavat selittää sitä, miksi ravinnon happokuorma vaikutti enemmän vanhempiin kuin nuorempiin tutkittaviin ja enemmän naisiin kuin miehiin, Hietavala kertoo.

Ravinnon pienempi happokuorma voisi olla eduksi esimerkiksi urheilijoille ja muille liikkujille. Siitä voisi olla hyötyä myös ikääntyville – ihmisen ikääntyessä hänen elimistönsä kyky erittää happoja heikkenee, kun munuaisten toimintakapasiteetti laskee. Pienemmästä happokuormasta hyötyisivät myös kroonista munuaistautia sairastavat.

Tutkimuksessa havaittiin, että happojen tuottoa lisäävä ruokavalio lisäsi veren happamuutta erityisesti nuorilla ja ikääntyvillä naisilla sekä levossa että liikunnan aikana. Naisten kestävyyssuorituskyky heikentyi happokuormaa lisäävän ruokavalion jälkeen.

Ruokavalion happokuorman pienentämiseksi ei tarvitse jättää yksittäisiä ruoka-aineita tai ruoka-aineryhmiä syömättä eikä käyttää mitään erikoisia valmisteita, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

– Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää vihanneksia ja hedelmiä vähintään suositellun puoli kiloa päivässä sekä perunaa lisukkeena, riittää pitämään ruokavalion happokuorman lähellä neutraalia tai hieman emäksisen puolella, Enni-Maria Hietavala kertoo.

Ravinnon aiheuttamaa happokuormaa voidaan arvioida laskemalla ruoka-aineille PRAL-arvo eli potential renal acid load. LitM Enni-Maria Hietavalan liikuntafysiologian väitöskirja ”Dietary acid load and acid-base balance in exercise and health from adolescence to late adulthood” tarkastetaan 21.4.2018 Jyväskylän yliopistossa.

Kommentoi Facebookissa