Tupakalle halunnut potilas löi naishoitajaa nyrkillä leukaan – esihenkilön syyte hylättiin

Valtio määrättiin maksamaan vastaajapuolen oikeudenkäyntikuluja lähes 30 000 euroa. (Kuvituskuva Fotolia)

Hoitaja paiskautui päin seinää ja loukkasi alaselkänsä.

TYÖSUOJELU Psykoosissa ollut potilas löi hoitajaa nyrkillä leukaan Nokian Pitkäniemen sairaalassa. Oikeudessa tapauksen johdosta sai syytteen hoitajan esihenkilö. Käräjillä syyte hylättiin. Juttu tuli valtiolle kalliiksi. Valtio määrättiin maksamaan vastaajapuolen oikeudenkäyntikuluja lähes 30 000 euroa.

Peräti neljä hoitajaa tarvittiin antamaan psykoosipotilaalle iltapala ja lääkkeet. Naispuolinen hoitaja antoi lääkkeet ja kolme miespuolista hoitajaa oli turvana. Vartijaa ei kutsuttu paikalle. Lääkkeet saatuaan potilas pyysi päästä tupakalle. Miespuolinen hoitaja kielsi tupakalle lähtemisen, mutta potilas ei uskonut.

Naispuolinen hoitaja toisti kiellon. Eristyshuoneessa patjalla istunut potilas pomppasi pystyyn ja löi naishoitajaa voimakkaasti nyrkillä leukaan. Hoitaja paiskautui päin seinää ja loukkasi alaselkänsä. Hän sai mustelman leukaan ja huuli halkesi.

Syyttäjä nosti hoitajien esihenkilöä vastaan syytteen työsuojelurikoksesta. Syyttäjän mielestä esihenkilö ei perehdyttänyt hoitajia riittävästi tällaisten vaaratilanteiden varalta. Syyttäjä vaati esihenkilölle sakkoja ja sairaanhoitopiirille 45 000 euron yhteisösakkoa.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Oikeus totesi, että esihenkilö ei menetellyt huolimattomasti eikä laiminlyönyt toimenpiteitä vaarojen arvioinnissa havaittujen riskien poistamiseksi. Valtiolle oikeudenkäynti tuli kalliiksi. Valtio määrättiin maksamaan esihenkilön oikeudenkäyntikuluja 8 244 euroa ja sairaanhoitopiirin kuluja 21 080 euroa.

Äskettäin käräjillä oli esillä toinenkin Pitkäniemen sairaalassa tapahtunut väkivallanteko. Siinä potilas tarttui hoitajaa tukasta ja paiskasi hänet päin seinää. Hoitajien esihenkilöille luettiin syytteet tapauksen johdosta. Oikeus hylkäsi syytteet.

Lue myös: Potilas paiskasi hoitajan päin seinää – esihenkilöiden syytteet hylättiin

Kommentoi Facebookissa