Tupakantumppi on maailman yleisin roska – tänään pidetään tumppitalkoot

Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu, sillä ne on tehty selluloosa-asetaatista.

Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu, sillä ne on tehty selluloosa-asetaatista. (Kuva Fotolia)

Jopa kolme neljästä tupakoijasta heittää tumpin maahan.

YMPÄRISTÖ Tupakantumppi on maailman yleisin roska, joka sisältää muovia ja myrkkyjä. Tiistaina 5.6. vietetään Maailman ympäristöpäivää ja Suomen ASH haastaa kaikki mukaan Tumppitalkoisiin, joissa voi kokeilla muotilajia ploggausta eli lenkkeilyn ja roskien keruun yhdistämistä.

Tumppitalkoissa tavoitteena on kerätä tupakantumpit pois pihoilta, puistosta, teiden varsilta ja rannoilta. Tumppitalkoisiin voi osallistua kuka vain ja koska vain.

– Jopa kolme neljästä tupakoijasta heittää tumpin maahan. Teemalla Tumppi ei maadu haluamme kiinnittää huomiota tupakantumppien ympäristövaikutuksiin ja siihen, että savuton Suomi olisi samalla myös tumpiton Suomi, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää nikotiinituotteiden käytön loppumista.

Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään 4,5 biljoonaa tumppia joka vuosi. Suomessa ympäristöön päätyy noin neljä miljardia tumppia vuosittain. Rannikoitten ja kaupunkialueitten roskista jopa 30–40 prosenttia on tupakantumppeja. Tupakantumpeista keräytyy vuosittain jätettä arviolta 340–680 miljoonaa kiloa. Tässä määrässä ei ole huomioitu muita tupakkajätteitä, kuten tupakkapakkauksia.

Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu, sillä ne on tehty selluloosa-asetaatista. Selluloosa-asetaatti on muovia, jonka hajoaminenkin kestää vuosia. Tumppien sisältämät myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja maaperään ja lopulta ravintoketjussa eläimiin ja ihmisiin.

WHO:n viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan tupakan tumppiosaan voi imeytyä tupakasta peräti 7000 erilaista kemikaalia, joista osa on suoraan ympäristölle vaarallisia, kuten raskasmetalli, nikotiini, lyijy ja arsenikki. Tunnettuja karsinogeenejä eli syöpävaarallisia aineita tupakassa on 50.

Tämän kevään trendilaji on ploggaus eli roskakävely tai roskajuoksu. Yksittäisen ihmisen panos voi olla hyvinkin merkittävä.

Hyvinkääläiset Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat harrastaneet roskien keräystä jo seitsemän vuotta. Huhtikuun lopulla heidän saldonsa oli jo 601900 tumppia ja 1654 muovikassillista kerättyä roskaa. Aikanaan Vuoden tamperelaisiksikin valitut Erkkilät ovat saaneet työstään tunnustusta myös valtakunnan huipulta saadessaan muutama vuosi sitten kutsun presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Tumppitakoisiin voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Twitterissä tai Instagramissa voi jakaa kuvia tai viestejä hashtageilla #tumppitalkoot, #ekoteko, #ympäristöpäivä ja #WorldEnvironmentDay.

Lue myös: Muoviset kertakäyttöastiat halutaan kieltää kokonaan – suuri syy merten roskaantumiseen

Kommentoi Facebookissa