Tutkimus selvitti sydän- ja verisuonitautien kuolemanriskiä – pelaa squashia, voit elää pidempään

Squashissa tarvitaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, kehonhallintaa, taktista ajattelukykyä sekä henkistä peräänantamattomuutta.

Squashissa tarvitaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, kehonhallintaa, taktista ajattelukykyä sekä henkistä peräänantamattomuutta. (Kuva Fotolia)

Squash on monipuolinen ja intensiivinen laji, jossa pelaaja voi polttaa yli 1 000 kilokaloria tunnissa.

LIIKUNTA Australialaiset ja eurooppalaiset tutkijat, päätutkijana suomalainen Pekka Oja, julkaisivat muutama kuukausi sitten artikkelin eri urheilu- ja harjoittelumuotojen vaikutuksesta sekä yleiseen että erityisesti sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolemanriskiin.

Tutkimuksessa seurattiin 14 vuoden ajan yli 80 000 henkilöä, jotka olivat 38–66-vuotiaita englantilaisia aikuisia, sekä heidän liikuntatottumustensa vaikutusta kuolemaan johtaviin sairauksiin.

Aikaisemmat tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että liikunnalla on aivojen terveyttä edistävä vaikutus. Tässä kyseisessä tutkimuksessa päädyttiin tutkimaan kuutta eri liikuntamuotoa: uintia, pyöräilyä, aerobicia, juoksemista, jalkapalloa ja mailapelejä, joita olivat squash, tennis ja sulkapallo.

Näistä tutkituista liikuntamuodoista mailapeleillä ja uinnilla oli merkittävät vaikutukset kuolemanriskin alentajana. Ihmisillä, jotka harrastivat säännöllisesti uintia, oli 28 prosenttia alempi kuolemanriski kuin ihmisillä, jotka eivät harrastaneet uintia. Mailapeleillä tämä sama luku oli 47 prosenttia. Jos ihminen harrasti mailapelejä, riski kuolla sydän- ja verisuonitaudin seurauksena oli pienentynyt jopa 59 prosenttia.

Yhdeksi syyksi löydöksiinsä tutkijat epäilivät mailapelien intensiteettiä. Hölkkäämisellä, pyöräilyllä tai harrastusjalkapallolla ei todettu merkittävää vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä, mutta pyöräilyllä löydettiin kuitenkin vaikutuksia ehkäistä kuolemaa yleensä.

Erityisesti squashista löytyy tutkimuksia, jotka todistavat lajin edistävän yleistä terveyttä ja squash on valittu esimerkiksi Forbesin tutkimuksessa maailman terveellisimmäksi urheilumuodoksi. Syyksi tarjotaan yleisesti lajin monipuolisuutta ja intensiteettiä.

Squashissa tarvitaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, kehonhallintaa, taktista ajattelukykyä sekä henkistä peräänantamattomuutta. Squashissa pelaaja voi polttaa yli 1 000 kilokaloria tunnissa.

  • Lähde Squashliitto

Kommentoi Facebookissa