Tuukka Rask suuntaa Stanley Cupin seiskapeliin – ”Se on vain jääkiekko-ottelu”

Bostonin maalissa torjuu Tuukka Rask, mutta St. Louisin riveissä suomalaisia ei ole yhtään.

Bostonin maalissa torjuu Tuukka Rask, mutta St. Louisin riveissä suomalaisia ei ole yhtään. (Kuva AOP)

Tuukka Rask torjui huippuottelun pelastaen Boston Bruinsin NHL:n Stanley Cupin seitsemänteen finaaliin.

JÄÄKIEKKO NHL:n Stanley Cupin finaalisarja ratkeaa vasta seitsemännessä ottelussa. Boston Bruins voitti sunnuntaina kuudennessa ottelussa St. Louis Bluesin maalein 5–1, tasoittaen otteluvoitot 3–3:een.

Bostonin maalivahdin Tuukka Raskin roolia kuudennessa pelissä ei voi vähätellä. Hän torjui 28 kertaa. Rask valittiin ottelun ykköstähdeksi eli parhaaksi pelaajaksi.

– Pelasimme hyvää ja fiksua jääkiekkoa (avausmaalin jälkeen). Saimme torjuntoja silloin kuin tarvitsimme niitä. Se on playoff-kiekkoa. Kun saa torjunnan oikeaan aikaan ja viimeistelee suorituksen oikeaan aikaan, niin se ratkaisee näissä tiukoissa otteluissa, Bostonin päävalmentaja Bruce Cassidy sanoi lehdistötilaisuudessa.

Cassidy painotti Raskin onnistumisen tärkeyttä.

– Jos maalivahtipeli ei suju, niin ei voita kovin usein. Saimme maalin alussa. Se auttaa yleensä, varsinkin tässä ympäristössä tänään. Rask on ilman muuta nauttinut niistä tilanteista (pakkovoitoista). Hyvä juttu Tuukalle. Hän antoi meille mahdollisuuden pelata Game Sevenissä, Cassidy totesi.

Finaalisarja on edennyt Bostonin osalta vuoristoratamaisesti. Voitto-otteluissa Rask on ollut kuitenkin isossa roolissa. Niissä peleissä hän on päästänyt vain neljä maalia.

Tapojen mukaisesti Rask ei ottanut kunniaa itselleen.

– Alivoimapelimme oli loistavaa. Tapoimme sen jäähyn avauserässä. Se oli valtava juttu. Viimeksi kun olimme täällä (nelospelissä), niin he maalasivat 30 sekunnin pelin jälkeen (oikeasti 43 sekuntia). Emme tietenkään halunneet samaa nyt, joten kestimme myrskyn alussa ja saimme johtoaseman, Rask kertasi.

Mestaruus ratkeaa keskiviikkona Bostonissa. Kun Bruins edellisen kerran juhli mestaruutta vuonna 2011, voitti joukkue ensin kuudennen pelin kotonaan, ja sitten ratkaisevan seitsemännen pelin Vancouver Canucksin hallissa.

Boston oli finaaleissa Raskin uran aikana myös 2013. Silloin Chicago Blackhawks voitti finaalisarjan 4–2, eikä mestaruus ollut Bruinsille katkolla kertaakaan.

Tuukka Rask oli vuonna 2011 Bruinsissa vielä kakkosmaalivahdin roolissa. Keskiviikkona hänellä on siis mahdollisuus voittaa Stanley Cup ykkösmaalivahtina. Suomalaisista vastaavaan on kyennyt vain Antti Niemi Chicago Blackhawksissa vuonna 2010.

– Monet meistä ovat olleet Stanley Cup -finaaleissa pari kertaa, mutta meillä ei ole ollut mahdollisuutta ratkaista kotona, joten kaupunki on tietenkin tukenamme ja innoissaan, Rask kertoi.

Kokeneella Raskilla on edessään uransa merkittävin peli.

– Meillä on jääkiekko-ottelu voitettavanamme. Vain sillä on merkitystä. Varmaan helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on vain jääkiekko-ottelu, Rask totesi.

Rask on Boston Bruinsin ainoa suomalaispelaaja. Toisen finalistin St. Louis Bluesin riveissä ei ole suomalaisia.

Edellisen kerran suomalaispelaaja voitti Stanley Cupin 2017. Silloin puolustaja Olli Määttä juhli mestaruutta Pittsburgh Penguinsin riveissä. Määttä ja Penguins juhlivat mestaruutta myös 2016.

Teksti Otto Palojärvi ja Jussi Lehmola

Lue myös: Antti Niemi valottaa NHL:n karumpaa puolta: ”Mistään ei ole koskaan takeita”

Kommentoi Facebookissa