Tuuli yltyy myrskypuuskiksi suuressa osassa Suomea – puita voi kaatua ja metsäpalot leviävät herkemmin

Tuuli on ennusteen mukaan kovaa kaikilla merialueilla.

Tuuli on ennusteen mukaan kovaa kaikilla merialueilla. (Kuva Fotolia)

Tuuli pysyy puuskaisena koko päivän ja heikkenee kunnolla vasta iltayöllä.

SÄÄTILA Tuuli yltyy maanantaina myrskypuuskiksi maan keskivaiheilla sekä länsirannikolla. Puuskat voivat aiheuttaa maa-alueilla tuulivahinkoja.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Vienanmerelle syvenevä matalapaine voimistaa luoteistuulen puuskaiseksi maanantaina suuressa osassa Suomea. Puuskat ovat päivällä laajalti runsaat 15 m/s ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen sekä Pohjois-Savon maakunnissa noin 20 m/s. Lisäksi tuuli on kovaa kaikilla merialueilla.

Puut ovat lehdessä, jolloin 20 m/s puuskat katkovat oksia melko yleisesti ja kaatavat paikoin puitakin. Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta.

– Sääennustemallit eivät ole aivan samanmielisiä puuskien voimakkuudesta, ja on mahdollista, että tuulet jäävät ennustettua heikommiksi, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Tuuli pysyy puuskaisena koko päivän ja heikkenee kunnolla vasta iltayöllä. Kuitenkin maan keskiosassa esiintyy paikoin 15 m/s puuskia vielä yölläkin. Tiistaina päivällä tuulet ovat maanantaita heikompia, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli on edelleen puuskaista.

Sen lisäksi, että voimakas tuuli itsessään aiheuttaa vahinkoja, se myös lisää metsäpalojen leviämisherkkyyttä. Voimakas tuuli saa palot leviämään nopeasti varsinkin nyt, kun maasto on erittäin kuivaa.

Lue myös: Metsäpalojen riski on nyt suuri – maasto on kuivaa lähes koko maassa

Kommentoi Facebookissa