FINLANDIA-PALKINTO Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -ehdokkaiksi lautakunta on valinnut kuusi ansiokkaaksi katsomaansa suomalaista kirjaa. Lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipion johtamassa lautakunnassa esikarsinnan toimittivat puheenjohtajan ohella libristi Leena Kero-Taiminen ja ohjaaja Rami Saarijärvi.
Ehdolla Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajiksi ovat:
- Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)
- Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)
- Magdalena Hai: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)
- Maija ja Anssi Hurme: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms)
- Riina Mattila: Järistyksiä (WSOY)
- Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam (kuvitus): Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Ehdokaskirjoista Sankaritarinoita tytöille noudattaa ulkomaisen esikuvansa, viime vuonna Suomessakin myyntimenestykseksikin kohonneen Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille formaattia. ”Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina”, valintalautakunta perustelee.

Topelius-palkitun Siiri Enorannan uutuus edustaa fantasiaa, jonka avulla käsitellään muun muassa ennakkoluuloja kaikkea vierasta kohtaan. ”Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman. Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys”, valintalautakunta arvioi.

Samoin fantasiaa sisältää Hain Royaumen aikakirjat 1. Kolmas sisar, joka kertoo noidan tyttärestä ja hänen ystävistään. ”Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti”, valintalautakunta perustelee.

Riina Mattilan Järistyksiä käsittelee nuoren ihmisen sukupuoli-identiteetin problematiikkaa. ”Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla. Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: Kaikilla on oikeus rakkauteen. Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun”, valintalautakunta toteaa.

Sekä ruotsin- että suomenkielisenä ilmestynyt Skuggorna, suomeksi Varjostajat, on kuvakirja, jossa lapsiperhettä kohtaa tragedia. ”Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: Surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen”, valintalautakunta kirjoittaa.

Kahdella kielellä on ilmestynyt myös Sanna Sofia Vuoren kirjoittama ja Linda Bondestamin kuvittama Ägget, suomeksi Muna, jossa pihalle ilmestyneen munan alkuperää selvitetään. ”Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään. Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä”, valintalautakunta perustelee.
Kuudesta ehdokkaasta voittajan valitsee toimittaja ja tv-tuottaja Riku Rantala. Viime vuonna Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian sai Sanna Manderin kirja Nyckel-Knipan, suomennettuna Avain hukassa (S&S).
Viimeiset tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat, kaunokirjallisuuden palkintoehdokaskirjat, julkistetaan perjantaina 9.11. Tämän jälkeen käynnistyy Finlandia-yleisöäänestys (www.finlandiapalkinnot.fi), jossa kaikki saavat äänestää omia suosikkejaan julkaistujen ehdokkaiden listasta.
Kaikkien kategorioiden Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 28.11.2018 klo 14. Jokainen Finlandia-palkinto on 30 000 euron suuruinen.
Kommentoi Facebookissa