Ukrainalaissotilaita evakuoitiin Azovstalin terästehtaalta separatistialueelle – osa vakavasti haavoittuneita

Evakuoidut sotilaat kuljetettiin busseilla separatistien hallitsemalle alueelle. (Kuva AOP)

Ukrainalaiset pyrkivät kotiuttamaan sotilaat vankienvaihdon kautta.

UKRAINA Venäjän piirittämässä Mariupolin kaupungissa sijaitsevalta Azovstalin terästehtaalta on uutistoimisto Reutersin ja AFP:n mukaan evakuoitu yli 260 ukrainalaissotilasta. Sotilaat on kuljetettu busseilla separatistien hallitsemalle alueelle.

Ukrainan varapuolustusministeri Anna Malyar vahvistaa, että vakavimmin haavoittuneet 53 sotilasta on kuljetettu Novoazovskissa sijaitsevaan sairaalaan ja 211 sotilasta evakuointikäytävää pitkin Olenivkaan. Evakuoinnit on vahvistanut myös Venäjän puolustusministeriö.

Ukrainalaisjoukkojen komentajana Azovstalissa toimiva Denys Prokopenko kertoi aiemmin noudattavansa armeijan ylimmän johdon käskyä, jonka mukaan tehdasta puolustavien ihmisten henkeä ei tule uhrata. Piiritetyn Mariupolin on odotettu päätyvän Ukrainaan hyökänneiden venäläisten haltuun jo pitkään ja kaupungin pommituksissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

Azovstalissa on Ukrainan pääesikunnan mukaan vielä sotilaita. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut videoviestissään, että sotilaiden henget halutaan pelastaa.

– Heidän joukossaan on vakavasti haavoittuneita. He tulevat saamaan hoitoa. Ukraina tarvitsee ukrainalaiset sankarinsa elävinä.

Separatistialueille evakuoidut sotilaat yritetään ukrainalaisviranomaisten mukaan saada kotiutettua vankienvaihdon avulla. Azovstalissa maanalaisissa käytävissä piileskelleet siviilit saatiin turvaan jo aikaisemmin.

Lue myös: Mariupolin ensimmäinen evakuointioperaatio onnistui viimein – yli sata siviiliä turvaan

Kommentoi Facebookissa