Upea kunnianosoitus – Riikka Sallinen teki jälleen jääkiekkohistoriaa

Riikka Sallinen edusti Suomea jääkiekkoturnauksissa neljällä eri vuosikymmenellä (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Riikka Sallinen nimettiin ensimmäisenä eurooppalaisena naispelaajana NHL:n Hall of Fameen.

JÄÄKIEKKO Leijona-legenda Riikka Sallinen on nimetty ensimmäisenä eurooppalaisena jääkiekkoilijana Pohjois-Amerikassa kuuluisuuksien galleriaan Hall of Fameen. Kunnianosoitus tapahtui maanantaina Torontossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Sallinen sai arvoistaan seuraa, sillä hänet valittiin Hall of Fameen samaan aikaan Roberto Luongon, Daniel Sedinin, Henrik Sedinin, Daniel Alfredrssonin sekä Herb Carnegien kanssa.

Sallista, aiemmilta sukunimiltään Nieminen ja Välilä, pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista naisjääkiekkoilijoista. Hän voitti urallaan kaksi olympiapronssia, yhden MM-hopean sekä kuusi MM-pronssia.

Sallinen pelasi ensimmäisen maaottelunsa Naisleijonien paidassa vuonna 1989 ja voitti samana vuonna EM-kultaa. Hänen uransa päättyi katkeraan MM-hopeaan 2019. Erikoinen tuomaritulkinta riisti silloin Naisleijonilta MM-kullan.

Ensimmäisen kerran Sallinen lopetti uransa polvivaivojen takia 2003. Lääkäri arvioi tuolloin, ettei polvi kestäisi enää pelaamista.
Kymmenisen vuotta myöhemmin Sallinen teki kuitenkin paluun ja edusti Suomea sen jälkeen vielä kaksissa olympiakisoissa ja neljissä MM-kisoissa. Kun ura 2019 päättyi toisen kerran, oli hän eniten maaleja tehnyt eurooppalaispelaaja sekä MM- että olympiatasolla, vaikka jätti 2004-13 väliin 11 MM-kisat sekä kahdet olympialaiset.

Sallinen valittiin Suomen jääkiekon Hall of Fameen jo 2007 ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n Hall of Fameen 2010 ensimmäisenä eurooppalaisena naispelaajana. Suomalaisen urheilun Hall of Fameen Sallinen valittiin 2020.

– Olen seurannut näitä kaikkia upeita pelaajia Hall of Famessa ja yrittänyt olla yhtä hyvä. Hall of Famessa on myös jäseniä, joita vastaan olen pelannut, ja nyt olen itsekin siellä. Olen niin kiitollinen. Tämä on iso kunnia, Sallinen totesi videoyhteyden kautta Torontossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Sallisen uraa voi pitää erittäin merkittävänä senkin takia, että 2019 hän voitti MM-hopeaa 45-vuotiaana ja oli edelleen Suomen joukkueen parhaita pelaajia. Naisten jääkiekon kansainvälinen taso oli kehittynyt valtavasti 1990-luvulta, jolloin Sallinen pelasi ikänsä puolesta uransa parhaita vuosiaan, mutta Sallinen kykeni ”veteraani-iässäkin” vastaamaan haasteisiin.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Marko Anttila juhlisti isänpäivää rankaisemalla Ruotsia

Kommentoi Facebookissa