Urheilijaeläke myönnettiin viidelle – ratamoottoripyöräilyn legenda Teuvo Länsivuori sai täyden eläkkeen

Teuvo Länsivuori vauhdikkaalla 1970-luvulla Suzukinsa satulassa.

Teuvo Länsivuori vauhdikkaalla 1970-luvulla Suzukinsa satulassa. (Kuva AOP)

Länsivuori voitti urallaan kahdeksan MM-osakilpailua, kolme MM-hopeaa sekä yhden MM-pronssin.

URHEILIJAELÄKE Urheiluministeri Sampo Terho on myöntänyt urheilijaeläkkeen viidelle urheilijalle. Täysi eläke myönnettiin Teuvo Länsivuorelle. Osaeläkkeen saivat Risto Björlin, Marjatta Kajosmaa, Pauli Siitonen ja Tuomo Ylipulli.

Ministeri Sampo Terho asetti viime viikolla työryhmän uudistamaan urheiljaeläkejärjestelmää.

– Nimittämäni työryhmän tehtävä on selvittää etenkin vaihtoehtoja yhä useamman olympiavoittajan ja merkittävän kansainvälisen uran tehneen urheilijan saamiseksi urheilijaeläkkeen piiriin, kertoo urheiluministeri Terho.

Teuvo ”Tepi” Länsivuori on entinen ratamoottoripyöräilijä. Hänelle myönnettiin vuonna 2010 Pro Urheilu -tunnustuspalkinto urastaan kilpamoottoripyöräilijänä. Länsivuori voitti urallaan kahdeksan MM-osakilpailua ja tämän lisäksi kolme MM-hopeaa sekä yhden MM-pronssin.

Risto Björlin on kreikkalais-roomalaisen tyylin painin olympiamitalisti Münchenistä 1972 ja Euroopan-mestari Modenasta 1969. Marjatta Kajosmaa on entinen hiihtäjä, olympiamitalisti Sapporossa vuonna 1972 ja Innsbruckissa 1976 sekä MM-kisamitalisti. Kajosmaa sai Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon vuonna 2004.

Pauli Siitonen on entinen maastohiihtäjä. Siitonen voitti Vasaloppetin vuonna 1973. Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon Siitonen sai vuonna 2009. Tuomo Ylipulli on entinen mäkihyppääjä ja olympiavoittaja Calgarystä vuodelta 1988.

Valtion ylimääräisen urheilijaeläkkeen voi saada tunnustukseksi olympiavoitosta tai erityisestä syystä myös merkittävästä kansainvälisestä urheilu-urasta. Eläkettä myönnettäessä otetaan urheilusaavutusten lisäksi huomioon hakijan sosiaalinen asema ja verotettavat tulot.

Täysi eläke on 1339,57 euroa kuukaudessa ja osaeläke puolet siitä. Eläkkeestä maksetaan veroa. Eläkkeet maksetaan Veikkauksen tuotosta. Eläkettä haki määräaikaan mennessä 30 urheilijaa.

Lue myös: Urheilijaeläke myönnettiin kuudelle – mukana olympia- ja MM-mitalisteja

Kommentoi Facebookissa