SYYRIA Syyria tuhosi virallisesti kemialliset aseensa jo vuonna 2013, mutta sisällissodan keskellä olevasta maata kantautuu säännöllisesti syytöksiä kemiallisten aseiden käytöstä. Viime viikonvaihteessa raportoitiin kapinallisten hallussa olleeseen Douman kaupunkiin tehdystä kaasuiskusta.
– Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita ja useita kertoja, vahvisti Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen STT:lle.
Kansainväliset kuvatoimistot ovat toimittaneet järkyttäviä kuvia kuolleista aikuisista ja lapsista. White Helmets -pelastusjärjestön johtaja Raed al-Saleh kertoi 70 ihmisen tukehtuneen kuoliaaksi, ja vielä useammilla oli oireita. Päivän Lehti kirjoitti tapahtuneesta tässä.
Syytökset ovat kohdistuneet Syyrian hallintoon ja presidentti Bashar al-Assadiin. Sen sijaan al-Assadin liittolainen Venäjä kiistää, että minkäänlaista kaasuiskua oli edes tehty ja väittää Britannian lavastaneen iskun White Helmets -järjestön avustuksella.
Länsivallat ovat kertoneet heillä olevan tarpeeksi todisteita al-Assadin hallinnon suorittamasta kaasuiskusta. Myös riippumaton kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmä pitää varmana, että Doumassa käytettiin kemiallisia aseita. Säiliön oli järjestön tutkimuksen perusteella pudottanut Syyrian asevoimien taisteluhelikopteri, joka oli lähtenyt läheiseltä Dumayrin lentotukikohdasta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti iskusta etukäteen, ja vahvisti aamuyöllä Valkoisessa talossa pitämässään puheessa sekä USA:n, Ranskan että brittien asevoimien tehneen ohjusiskun. Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kuvasi iskua kertaluonteiseksi ja kaksi kertaa vahvemmaksi, kuin kaksi vuotta sitten tehdyssä operaatiossa silloisen kemiallisten aseiden käytön jälkeen. Isku oli Mattisin mukaan nyt vahva viesti presidentti al-Assadille.
Yhdysvaltojen lisäksi nyt tehdyssä iskussa ovat olleet mukana ranskalaiset Rafale-hävittäjät sekä brittien Tornadot. Pentagonin mukaan kohteena oli muun muassa kemiallisten ja biologisten aineiden tutkimuskeskus, joka AFP:n mukaan olisi vaurioitunut Damaskoksessa. Lisäksi iskut tähdättiin kemiallisten aineiden varastoihin ja kalustoon.
Uutistoimisto Reutersin mukaan iskuja olisi kohdistunut myös sotilastukikohtiin. Britannian puolustusministeriö kertookin brittihävittäjien ampuneen Storm Shadow -ohjuksia Homsin länsipuolella sijaitsevalle sotilasalueelle, jota on myös käytetty kemiallisten aineiden varastona.
Länsivallat sanovat varoneensa siviiliuhreja tai venäläisten sotilasosastoja, jotka eivät tiettävästi ole saaneet vaurioita. Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Anatoli Antonov ilmoitti kuitenkin välittömästi, että iskut eivät jää ilman seurauksia.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi aamulla Yleisradion haastattelussa, että suurvallat ovat pitäneet kulisseissa yhteyttä, jotta tilanteen kärjistyminen voitaisiin välttää, vaikka retoriikka onkin ollut kovaa. Niinistö myös huomautti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole viikon aikana kommentoinut Syyrian tilannetta paljoakaan.
Kommentoi Facebookissa