Uskottavuus puntarissa – Raimo Helminen Nuorten Leijonien suurin kysymysmerkki

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa.

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Näytöt ovat jääneet Raipella valmentajana vähiin, joten nuorten MM-kisoissa hänellä ei olisi varaa epäonnistua.

JÄÄKIEKKO Suomi aloittaa urakkansa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa tapaninpäivän iltana pelattavalla Ruotsi-ottelulla. Suomen päävalmentajalla Raimo Helmisellä saa turnauksessa mahdollisuuden näpäyttää epäilijöitään.

Helminen on suomalaisen maajoukkuejääkiekkoilun ja SM-liigan merkittävimpiä legendoja. A-maajoukkueessa hän pelasi 1983-2008 ja voitti MM-kullan ohella muun muassa olympiahopeaa sekä olympiapronssia.

Kun Helmisen pelaajaura päättyi, siirrettiin hänet nopeasti valmentajaksi. Ehkä liiankin nopeasti.

Päävalmentajana Helminen ei Ilveksessä 2012-2013 menestynyt. Ilveksessä riitti toki ongelmia, mutta Helmistä pidettiin päävalmentajan hommaan liian kokemattomana.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen Raipe valmensi 2012 neljänneksi. Saavutus ei sinänsä ollut huono, mutta moni odotti enemmän. Olihan Suomen joukkueessa Olli Määtän, Rasmus Ristolaisen, Joel Armian, Aleksander Barkovin, Mikael Granlundin ja Joonas Donskoin kaltaisia tulevia NHL-tähtiä.

Ilves-pestinsä jälkeen Helminen on toimi kuuden vuoden ajan apuvalmentajana KHL:ssä. Hän oli Ari-Pekka Selinin apurina Barys Astanassa sekä Kari Heikkilän apurina Dinamo Riiassa. Vuosina 2016-2019 Raipe toimi Jokereissa ensin Jukka Jalosen ja myöhemmin Lauri Marjamäen apurina. Merkittävämpää menestystä ei tullut.

Kokemusta Helmiselle on karttunut valmentajahommista kuitenkin mukavasti. Nyt hän pääsee todistamaan, että taidot riittävät sittenkin päävalmentajahommiin.

Kenraaliharjoituksessaan Nuoret Leijonat hävisi maanantaina Kanadalle 2-4. Suomalaisen jääkiekkoilun vihattu ja pilkattu kriitikko Petteri Sihvonen ilmoitti Kanada-ottelun jälkeen Hämeen Sanomissa Helmisen olevan Suomen joukkueen heikoin lenkki. Sihvosen mukaan Nuorten Leijonien merkit pelaamisessa eivät ole häävit.

Sihvonen on suutaan soittamalla kerännyt rahoittajilleen klikkejä vuodesta toiseen. Hän arvosteli myös Helmisen edeltäjää Jussi Ahokasta, joka vuosi sitten valmensi Nuoret Leijonat MM-kultaan. Ahokkaan pelikirja näyttää toimivan hyvin myös Kouvolan KooKoossa.

Nuorten MM-turnaus saattaa olla Helmisen valmentajauralle kuitenkin ratkaiseva. Jos Sihvosen yhden ottelun perusteella annettu näkemys pitääkin paikkansa ja Nuoret Leijonat tipahtaa puolivälierissä, on Helmisellä ehdottomasti uskottavuusongelma. Merkittäviä näyttöjä hänellä ei vielä ole. Ei päävalmentajana eikä apuvalmentajana.

Ennen MM-kisoja Helminen ilmoitti, ettei Nuoret Leijonat ole Tshekissä pelattavan MM-turnauksen suurin suosikki.

– Se on selvä asia, ettei me ainakaan suosikkina lähdetä tähän turnaukseen. Se on taas hyvä meidän pojille. Muut kantaa sen vastuun, Raipe sanoi.

Ruotsi-ottelussa Suomella on tapaninpäivänä jo paljon panosta, sillä siinä matsissa ratkottaneen lohkovoitto. Tosin puolivälierissä vastus tulee olemaan silti kova, sillä toisessa lohkossa pelaavat Kanada, Yhdysvallat, Venäjä ja Tshekki.

Vaikka alkulohko on helppo, ei turnausformaatti ole Suomelle ja Raipelle suosiollinen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kaapo Kakko ei ollut saatavilla – Nuorilta Leijonilta puuttuu monta syömähammasta

Kommentoi Facebookissa