Uskottavuus puntarissa – tappio olisi Susijengille totaalinen katastrofi

Suomen Susijengi taistelee paikasta koripallon 2022 EM-turnaukseen

Suomen Susijengi saavutti paikan koripallon 2022 EM-turnaukseen. (Kuva AOP)

Suomen Susijengi pelaa koripallon EM-karsinnoissa perjantaina Sveitsiä vastaan. Jos Suomi häviää yli viidellä pisteellä, tietää se suomalaisille karsiutumista 2022 EM-kisoista ja samalla suomalaiselle korisbuumille syöksykierrettä.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi on matkannut kaukaiseen Georgiaan, missä perjantaina ja sunnuntaina pelataan EM-karsintojen viimeiset ottelut. Perjantaina Suomi kohtaa Sveitsin ottelussa, jossa käytännössä ratkaistaan EM-kisapaikan kohtalo.

Suomi voitti Sveitsin vierasottelussa vuosi sitten kehnollakin esityksellä pistein 69-64. Ottelu pelattiin muutamaa viikkoa ennen kuin koronapandemia keskeytti urheilun lähes koko maailmasta useammaksi kuukaudeksi.

Viime marraskuussa Espoossa Suomi hävisi EM-karsintaotteluissaan Georgialle sekä Serbialle. Kummassakaan ottelussa Suomella ei todellisuudessa ollut jakoa, vaikka murskalukemin Georgia ja Sveitsi eivät voittaneetkaan.

Sveitsi onnistui marraskuussa voittamaan Serbian, joten Susijengi voisi yhä pudota EM-kisoista, vaikka Sveitsin voittaisikin. Tämä skenaario toteutuisi, jos Sveitsi voittaisi Serbian sunnuntaina ja Serbia häviäisi perjantaina Georgialle.

Todennäköistä kuitenkin on, ettei Serbia toistamiseen Sveitsiä vastaan kompastu. Susijengi voisi olla aika lailla varma EM-kisapaikastaan, jos Sveitsin perjantaina voittaisi.

Susijengi pääsee tuleen myös lähes parhaalla kokoonpanollaan. Vain NBA-pelaaja Lauri Markkanen on merkittävistä vahvistuksista poissa.

Susijengille elintärkeä pelintekijä Petteri Koponen on jälleen mukana. NBA:ssakin pelannut Erik Murphy tekee hänkin paluun maajoukkueeseen. Mukana on myös Utahin opinahjossa yliopistokoripalloa pelaava Mikael Jantunen, josta on povattu jopa Suomen seuraavaa NBA-pelaajaa.

Perjantaina pelataan myös Susijengi-buumin tulevaisuudesta. Karsiutuminen 2022 pelattavasta EM-turnauksesta olisi suomalaisen koripallon näkyvyyden kannalta ehdoton katastrofi.

Susijengi pelasi 2011-2017 neljässä perättäisessä EM-turnauksessa ja selvisi joka kerralla alkulohkostaan jatkoon. Buumin eräänlainen huipentuma oli Espanjassa 2014 pelattu MM-turnaus, jonne Koripalloliitto osti Suomelle kisapaikan. Paikan päälle Bilbaoon matkusti tuhansia suomalaisia.

Juttuvinkki: Historiallinen suomalaissaavutus – Olympiakomitea ei ensin suostunut tukemaan

Koripallo sai Suomessa paljon positiivista julkisuutta. EM-kotikisoissa 2017 katsomot täyttyivät ja huuma oli jopa suurempaa kuin jääkiekon MM-kisoissa.

Neljään vuoteen ei Susijengiä sitten olekaan nähty arvoturnauksissa. Tämä johtuu siitä, että kansainvälinen koripalloliitto FIBA päätti siirtää EM-turnaukset pelattaviksi neljän vuoden välein. Vuoden 2019 MM-turnauksesta Susijengi karsiutui.

Arvokisakarsintoja pelataan tiuhempaan tahtiin, mutta ne eivät luo samanlaista julkisuushuumaa lopputurnauksiin verrattuna. Lauri Markkastakaan ei NBA-velvoitteiden takia karsintapeleissä nähdä.

Jos Susijengi perjantaina häviää Sveitsille yli viidellä pisteellä, on se suomalaiselle koripalloilulle katastrofi. Susijengi karsiutuu EM-kisoista. Seuraava realistinen mahdollisuus lopputurnaukseen olisi 2025 EM-kisoissa.

Lopputurnauspaikkakaan ei sivuuta sitä ongelmaa, että Suomen taso on Euroopan koriksessa laskussa. Petteri Koposen tai Sasu Salinin veroisia uusia takamiehiä ei ole putkahtanut esiin. Juuri Koponen ja Salin ovat olleet merkittävässä roolissa Suomen menestyksissä, mutta heidän parhaat päivänsä alkavat olla ohitse.

Näkyvyyttä suomalainen koris ei ole saamassa naistenkaan maajoukkueelta. Helmikuun alussa päättyneissä EM-karsinnoissa Susiladies voitti vain yhden ottelun.

Yksittäisiä tähtiä Suomen koripallo pystyy tuottamaan. Naisten puolella Awak Kuier ja miesten puolella Markkanen ovat maailman huipputasoa.

Mutta materiaali on vähäisen harrastajamäärän takia suomalaisessa koripallossa armottoman kapealla pohjalla. Susijengi-buumi ei ole vielä tuonut harrastajamääriin riittävää nostetta, vaikka juniorimäärät ovat olleet hienoisessa kasvussa.

Susijengin pitäisi joka tapauksessa voittaa perjantaina Sveitsi. Jos näin ei käy, voi hyvällä syyllä esittää kysymyksen, pitäisikö päävalmentaja Henrik Dettmann korvata toisella henkilöllä ja tehdä valmennustiimiin muutenkin päivitystä?

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lauri Markkaselle paha takaisku – peli jäi kesken

Kommentoi Facebookissa