Uusi lakkovaroitus sosiaalipalvelualalle – varoituksen piirissä nyt yksityiset palveluasumisen yksiköt

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää. (Kuvituskuva Fotolia)

Kuun vaihteessa alkava kolmen vuorokauden lakko koskisi 28 palveluasumisen yksikköä.

LAKKOVAROITUS Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat SuPer, Tehy ja Erto – yhdessä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry – ovat antaneet lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Myös Pro on  jättänyt uuden lakkovaroituksen muiden alan työntekijäjärjestöjen kanssa.

Lakkovaroituksen piirissä on 28 ympärivuorokautisen palveluasumisen tai palveluasumisen yksikköä. Lakko alkaisi torstaina 1.6.2023 klo 00.01 ja koskee lakon aikana alkavia työvuoroja. Lakko päättyy lauantaina 3.6.2023 klo 23.59.

Lakon piirissä ovat kaikki Sote ry:n jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä lakkokohteissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä.

– Palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kurottava umpeen, jotta yksityinen sektori pysyy myös jatkossa yhtenä vaihtoehtoisena palveluntarjoajana. Työ on tärkeää ja mielekästä, mutta yksityisen sosiaalipalvelualan olosuhteet ja palkkataso eivät houkuttele työntekijöitä jäämään. Työ ei hoitoalalta lopu, joten reiluilla palkankorotuksilla voidaan estää joukkopako julkiselle sektorille ja muille aloille, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo.

Sote ry neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lakkovaroituksen piirissä olevat kohteet ja paikkakunnat. (Kaavio Sote ry)

SuPer asetti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle jo 2.5.2023 ja ilmoitti 16.5. kiellon jatkumisesta kahdella viikolla. SuPer on nyt annetun lakkovaroituksen lisäksi antanut 4.5. lakkovaroitukset yksityiselle sosiaalipalvelualalle ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja varhaiskasvatukseen sekä 16.5. varhaiskasvatukseen ja lastensuojeluun.

Hyvinvointiala HALI ry ihmettelee tilanteen kärjistämistä, kun kolmen eri lakkoilmoituksen kohteena on hauraita vanhuksia, vammaisia ja lapsia. HALI ry kertoo tarjonneensa avokätistä palkankorotusta eli 11,2 prosenttia kahden ja puolen vuoden ajanjaksolla.

– Olen erityisen huolissani siitä, että normaalien työmarkkinakäytäntöjen mukaisesti lakkojen ulkopuolelle ei ole rajattu edes asiakkaan hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä töitä, sanoo HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Mänttäri myöntää, että julkisella puolella keskiansiot ovat hieman korkeammat, mutta yksityisen ja julkisen puolen palkkaerot eivät ole suoraan verrannollisia, sillä julkisella puolella on iäkkäämpää henkilöstöä isompine palveluslisineen. HALI sanoo tarjouksensa nostavan vähimmäispalkkoja merkittävästi yli julkisen puolen.

Lue myös: Lääkärille on yhä vaikeampi päästä – samaan aikaan työikäisten itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet

Kommentoi Facebookissa