Uusi rajumpi Irma-hurrikaani lähestyy Yhdysvaltoja – hätätila julistettu Floridaan

Pieniltä Karibianmeren paratiisisaarilta on jo määrätty evakuoitaviksi yli 10 000 matkalaista.

Pieniltä Karibianmeren paratiisisaarilta on jo määrätty evakuoitaviksi yli 10 000 matkalaista. (Kuva Fotolia)

Viitosluokan hurrikaani on jo voimakkaampi kuin hirmumyrskynä riehunut Harvey.

HURRIKAANI Amerikkalaiset uutistoimistot kertovat presidentti Donald Trumpin julistaneen hätätilan Floridaan, Puerto Ricon saarelle sekä Yhdysvaltain Neitsytsaarille. Syynä on Karibianmerellä voimaansa kasvattava Irmaksi nimetty hurrikaani, joka on jo luokiteltu viitosluokkaan.

Erityisesti Teksasia elokuun lopussa runnellut Harvey-hirmumyrsky luokiteltiin neljännen kategorian hirmumyrskyksi. Hätätila ei tarkoita, että hurrikaani välttämättä iskisi kaikella voimallaan Floridan rannikolla. Osavaltioon on kuitenkin helpompi suunnata liittovaltion apua presidentin julistaman hätätilan avulla.

Turisteja on jo alettu evakuoida Karibianmeren saarilla sekä Floridan eteläosista. Matkalaisten tulisi poistua esimerkiksi osavaltion eteläkärjessä sijaitsevasta Key Westistä keskiviikkoon mennessä. Myrsky saattaa tuoda mukanaan vaaralliseksi kohoavan tuulen lisäksi rankkasateita, jotka voivat aiheuttaa mutavyöryjä ja tulvia, kuten Teksasissa koettiin.

Ensiksi myrskyn uskotaan saavuttavan Ranskalle kuuluvan Guadeloupen saaren, josta se suuntaisi kohti Haitia ja Floridaa. Pieniltä Karibianmeren paratiisisaarilta on jo määrätty evakuoitaviksi yli 10 000 matkalaista.

Sairaalat ovat varautuneet hirmumyrskyyn ja Floridassa ihmiset ovat haalineet kaupoista muun muassa vettä sekä paristoja sähkökatkojen varalta. Hirmumyrsky heiluttaa jopa maailmanmarkkinahintoja, nousussa ovat olleet tuhoja ennakoiden muun muassa öljyn, appelsiinimehun sekä puuvillan hinnat.

Hurrikaanin ennustetaan saavuttavan Karibianmeren saaret keskiviikkoaamuna, Floridaan se saapuisi aikaisintaan viikonloppuna.

Kommentoi Facebookissa