Uusi taksilaki avaa markkinoita – voiko kuka tahansa ajaa omalla autollaan taksia?

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan.

Taksimatkan hinta voi jatkossa vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan. (Kuva Anne Anttila)

Oma auton satunnainenkin käyttäminen taksina edellyttää auton rekisteröimisen luvanvaraiseen käyttöön.

TAKSILAKI Uusi liikennelaki avaa tarkasti säädeltyjä taksimarkkinoita kilpailulle. Välityspalvelujen tarjoajat, kuten Uber, madaltavat kynnystä taksiyrittäjyyteen.

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen taksinkuljettajaksi aikovalta ei enää edellytetä koulutukseen osallistumista ajoluvan saamiseksi – taksinkuljettajan koe on kuitenkin suoritettava kuitenkin hyväksytysti.

– Seuraamme mielenkiinnolla, miten taksimarkkinat muuttuvat lakiuudistuksen myötä ja kuinka paljon alalle tulee uusia yrittäjiä ja erilaisia toimijoita ja syntyykö uudenlaisille vakuutuksille kysyntää, erityisesti osa-aikaisen taksiliikenteen harjoittajille, kertoo LähiTapiolan liikennevakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Oma auton satunnainenkin taksiliikenteeseen käyttäminen edellyttää Alaviirin mukaan auton rekisteröimisen luvanvaraiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa, että autolle on otettava myös taksiliikenteeseen tarkoitettu liikennevakuutus, jota voi täydentää kaskovakuutuksella. Asiakkaan kannattaakin aina olla yhteydessä vakuutusyhtiöön, kun ajoneuvon käyttötarkoitus muuttuu.

– Taksiliikennelupaa voi hakea myös luonnolliselle henkilölle, joten moni voi ajatella, että taksiliikennettä voisi alkaa harjoittaa kuka vain yksityinen henkilö. Kyse on kuitenkin jatkossakin luvanvaraisesta toiminnasta, joka edellyttää y-tunnuksen perustamista ja taksiliikenneluvan haltija, eli yritys, tulee rekisteröidä ajoneuvon haltijaksi, kertoo LähiTapiolan tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

Saarelaisen mukaan yrityksen perustamisesta ja tarvittavien lupien hankkimisesta koituu kustannuksia, jotka kannattaa huomioida pohdittaessa ryhtymistä taksiyrittäjäksi.

– Yksityiskäyttöön rekisteröidyn henkilöauton vakuuttamiseen verrattuna ammattiliikenteen vakuutukset ovat kalliimpia korkeamman riskisuhteen vuoksi, joka saattaa osaltaan nostaa kynnystä varsinkin hyvin satunnaista taksiyrittäjyyttä harkitsevilla. Jos kuitenkin harkitsee esimerkiksi taksiyrittäjyyttä osalle vuodelle, voi takseille tarkoitetun vakuutuksen ottaa vain tälle ajalle, esimerkiksi muutamalle kuukaudelle, Saarelainen kertoo.

Lue myös: Taksinkuljettajalla oltava ajolupa myös tulevaisuudessa – mutta ei pakollista koulutusta

Kommentoi Facebookissa