Uusien autojen tilaukset romahtivat – pandemian vaikutus näkyy rekisteröinneissä vasta lähikuukausina

Autoalan näkymät ovat heikentyneet dramaattisesti.

Autoalan näkymät ovat heikentyneet dramaattisesti. (Kuva Fotolia)

Autolla on erityisen tärkeä merkitys liikennejärjestelmän selkärankana vakavan epidemian aikana.

AUTOT Koronapandemia on muuttanut nopeasti talouden näkymät lievästä kasvusta jyrkkään taantumaan. Pandemian vaikutus ei vielä näy ensirekisteröinneissä, sillä maaliskuussa ensirekisteröidyt autot on pääosin tilattu viime vuoden loppupuolella.

Autoalan Tiedotuskeskus kertoo, että uusien autojen tilausten määrä sen sijaan romahti maaliskuun viimeisellä viikolla lähes 80 prosenttia normaalista tasosta. Maaliskuussa ensirekisteröitiin 9 194 henkilöautoa, joka on 0,9 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 maaliskuussa.

Uusia henkilöautoja on vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröity 28 266, joka on 2,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana ensirekisteröitiin 3 512 pakettiautoa, mikä on 10,6 prosenttia viime vuoden ensimmäistä kvartaalia vähemmän.

Taloustilanteen nopea käänne hiljentää sekä autokauppaa että huoltopalveluja. Autokaupan on ennakoitu painuvan tänä vuonna lukemiin, joissa viimeksi oltiin 1990-luvun lamavuosina. Autoala on nopean markkinamuutoksen takia viime viikolla alentanut kuluvan vuoden ensirekisteröintien ennustettaan 85 000 henkilöautoon ja 10 500 pakettiautoon, kun vielä ennen pandemian alkua arvioitiin päädyttävän 116 000 henkilöauton ja 15 000 pakettiauton tasoon.

Autoalan alkuviikolla tekemän suhdannekartoituksen perusteella noin 90 prosenttia autoalan yrityksistä on parhaillaan toteuttamassa tai jo toteuttanut YT-neuvotteluja kysynnässä tapahtuneiden muutosten takia. Autoklusteri työllistää Suomessa yli 45 000 työntekijää ja sen yhteenlaskettu liikevaihto on viime vuosina ollut noin 20 miljardia euroa, josta yli puolet on autojen vähittäis- ja tukkukaupan liikevaihtoa.

Auto on normaaliolosuhteissakin suurimmalle osalle suomalaisista välttämättömyys. Yli 60 prosenttia työmatkoista tehdään autolla.

Autolla on erityisen tärkeä merkitys liikennejärjestelmän selkärankana vakavan epidemian aikana, kun joukkoliikennepalvelujen käyttöä joudutaan lähikontaktien vähentämiseksi välttämään. Tiekuljetusten merkitys on yhteiskunnan toimivuuden kannalta ratkaiseva.

Lue myös: Katsastuksessa hylättiin viime vuonna useampi kuin joka neljäs henkilöauto – katso kuinka oma automerkkisi menestyi

Kommentoi Facebookissa