Vaarallista asbestia tonneittain pihassa – syyte ympäristön turmelemisesta

Syyteen mukaan teko on ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle. (Kuvituskuva Fotolia)

Mieskaksikko oli säilyttänyt 20 000 kiloa asbestijätettä päällystämättömällä sorapihalla.

YMPÄRISTÖN TURMELEMINEN Kahdelle yrittäjälle on luettu Tampereella syyte ympäristön turmelemisesta. Syytteen mukaan miehet olivat säilyttäneet 20 000 kiloa vaarallista asbestia sorapeitteisellä pihalla ja säiden armoilla. Syyttäjä vaatii mieskaksikolle sakkorangaistusta.

Asbestin säilytyspaikkana oli Tampereen kaupungin omistama kiinteistö Myllypuron ja Ikurin rajamailla. Kaupunki oli vuokrannut kiinteistön eräälle sorayritykselle, jolla kuitenkaan ei ollut tekemistä asbestin varastoinnin kanssa. Syytteen sai toinen yritys, joka oli asbestit pihaan kuljettanut.

Syyteen mukaan yrittäjät tahallaan tai törkeää huolimattomuuttaan ovat päästäneet tai jättäneet ympäristöön ainetta siten, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle.

Syytteen mukaan vastaajat olivat säilyttäneet 20 000 kiloa eli noin 25 kuutiometriä asbestijätettä päällystämättömällä sorapihalla. Myöhemmin asbesti oli lastattu lavalle. Pian asbesti oli kuitenkin kipattu takaisin pihalle ja lava viety pois. Osa säkeistä oli rikki tai huonokuntoisia. Jätekuorma oli säältä suojaamatta.

Takavuosien ihmeaine asbesti on terveydelle erittäin haitallista. Elimistöön jouduttuaan asbestikuidut eivät poistu koskaan. Siksi asbestille altistuneet saattavat sairastua ja kuolla vuosikymmenien kuluttua altistumisesta. Asbesti aiheuttaa Suomessa eniten työperäisiä kuolemia.

Tampereen kaupungilta kiinteistön vuokrannut yrittäjä on jutussa asianomistajan asemassa. Tämä yrittäjä hoiti ongelman ja vei asbestin omalla kustannuksellaan jätteidenkäsittelykeskukseen.

Lue myös: Lähes 36 000 kiloa kaivosjätettä kipattiin yrityksen tontille – romufirman johtajalle 60 päivää ehdollista

Kommentoi Facebookissa