Väärennettyjen asiakirjojen nettikauppa paljastui – myynnissä passeja, henkilökortteja, ajokortteja…

Rajavartiosto on tutkinut epäiltyä rikosta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa.

Rajavartiosto on tutkinut epäiltyä rikosta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa. (Kuvituskuva AOP)

Markkinointisivuilla oli asiakirjoista hintaesimerkkejä ja tarkat ohjeet niiden tilaamiseen.

VÄÄRENTÄMINEN Rajavartiolaitos epäilee järjestäytyneen rikollisryhmän markkinoineen, valmistaneen tai valmistuttaneen, myyneen sekä välittäneen rahaa vastaan väärennettyjä ja vääriä henkilöllisyysasiakirjoja.

Rikollisryhmään epäillään kuuluvan ainakin kamerunilaistaustaiset miehet, joista toinen asuu Suomessa ja toinen ilmeisesti Kamerunissa. Suomessa asuvan kamerunilaisen miehen ja suomalaisen naisen epäillään tehneen väärien asiakirjojen kauppaan liittyviä rahansiirtoja Suomessa.

Järjestäytynyt rikollisryhmä markkinoi ja kauppasi useilla eri verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa eri maiden passeja, henkilö- ja ajokortteja. Markkinointisivuilla oli asiakirjoista hintaesimerkkejä ja tarkat ohjeet niiden tilaamiseen yhteystietoineen. Rikollisryhmä otti vastaan väärennettyjen ja väärien asiakirjojen kaupankäynnistä ja välittämisestä saatua rikoshyötyä itselleen, ja siirsi sitä Suomesta edelleen ainakin Kameruniin.

Rajavartiolaitos epäilee, että Suomessa asuva pääepäilty liittyy ainakin kahteentoista tapaukseen, jossa mies on myynyt tai välittänyt yhdessä muiden rikollisryhmän jäsenten kanssa väärennetyn tai väärän asiakirjan niiden ostajalle. Lisäksi miehen käyttämästä puhelimesta ja tietokoneesta löytyi neljään eri väärään asiakirjaan liittyviä tietoja ja valokuvia.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut epäiltyä rikosta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa muodostetun yhteisen PTR-tiedonhankinta- ja tutkintaryhmän kanssa. Esitutkinta on valmistunut, ja se on siirtynyt syyteharkintaa varten Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Kyseinen tapaus on ensimmäinen kerta, kun Rajavartiolaitos on esitutkinnassa selvittänyt internetissä tapahtuvaa laitonta asiakirjakauppaa.

Lue myös: Nainen sai toiselta passin, junalipun ja vaatteita – Venäjän rajaviranomaiset poistivat junasta

Kommentoi Facebookissa