Vain yksi F1-tallipaikka vapaana – jääkö Lewis Hamilton vaille sopimusta?

Lewis Hamilton on maistellut F1-palkintopallilla shampanjaa vuodesta 2007 lähtien

Lewis Hamilton on maistellut F1-palkintopallilla shampanjaa vuodesta 2007 lähtien. (Kuva AOP)

Lewis Hamiltonin kova palkkapyyntö on saanut Mercedes-tallin omistajat harkitsemaan hänen korvaamistaan toisella kuljettajalla.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden 2021 tallipaikoista 19 täytetty. Vapaana on enää mahtitalli Mercedeksen toinen kuljettajapaikka.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff on toistuvasti vakuutellut, että seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton jatkaisi tallissa myös 2021. Siltikään Mercedes ei vielä ole tehnyt Hamiltonin kanssa uutta sopimusta.

Motorsport Italia tietää kertoa, etteivät keskustelut ole edenneet niin hyvissä merkeissä, kuin Wolff on antanut ymmärtää. Mercedes-tallin osaomistaja Daimler on kyllästynyt Hamiltonin koviin palkkapyyntöihin.

Daimlerilla ollaan valmiita keskustelemaan ratkaisusta, että Hamilton vaihdettaisiin George Russelliin, joka tuurasi Hamiltonia jo joulukuun alussa ajetussa Bahrainin osakilpailussa. Russellin on määrä ajaa ensi kaudella Williamsilla, mutta hän on ensisijaisesti Mercedeksen sopimuskuljettaja.

Motorsport Italian lähteiden mukaan Hamiltonille olisi tarjottu 40 miljoonan euron vuosipalkkaa. Sopimukseen kuuluisi myös kymmenen prosentin bonuspalkka, jos Mercedes voittaisi valmistajien mestaruuden.

Hamilton on kyseisen tarjouksen hylännyt. Hän vaatii tiettävästi suurempaa kiinteää palkkasummaa.

Juttuvinkki: Lewis Hamilton tuhosi Heikki Kovalaisen F1-uran

Daimler ei enää yksin voi päättää Hamiltonin korvaamisesta Russellilla. Joulukuussa Daimler luopui Mercedeksen pääomistajuudesta tehtyään osakekaupan Ineos-konsernin kanssa. Daimler, Ineos ja Toto Wolff omistavat jokainen kolmasosan tallin osakepääomasta.

Daimlerilla on neuvotteluissa kuitenkin paljon sananvaltaa. Hamiltonille ollaan tekemässä selväksi, että palkkaneuvottelujen pokeripelin on syytä loppua, koska yli 40 miljoonaa on merkittävä rahasumma Mercedeksenkin markkinointibudjetissa.

Jos Hamilton jäisi vaille F1-sopimusta, eivät Mercedeksen mestaruusmahdollisuudet tuskin kariutuisi. Russell osoitti Bahrainissa olevansa kovan luokan tekijä päihitettyään tallikaverinsa Valtteri Bottaksen kisavauhdissa.

Daimler ja Ineos toki tarvitsevat Hamiltonia markkinointikampanjoissaan. Tähtikuljettajien osalta Formula ykkösissä eivät merkitse pelkästään ajotaidot, vaan julkisuusarvokin. Hamiltonin avulla Mercedes-autot menevät kaupaksi paremmin kuin tuntemattoman Russellin.

Aikaa Mercedeksellä ja Hamiltonilla on sopimusneuvotteluissa vielä kuukauden verran. Uusi auto valmistunee helmikuussa ja uutta kalustoa pitäisi testata helmi-maaliskuun vaihteessa.

F1-kausi alkanee Bahrainissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Autosportin tietojen mukaan Australian Melbournen osakilpailu, jolla F1-kausi piti 21. maaliskuuta, siirretään koronapandemian takia toiseen ajankohtaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Formula ykkösissä isojen uutisten perjantai – Max Verstappenille uusi tallikaveri

Kommentoi Facebookissa