KOLUMNI Voimassa olevan lainsäädännön mukaan vakuutuslääkärit ovat voineet torpedoida mielivaltaisesti potilaan vakuutuskorvauksia, hoitoa, hoitokertoja ja samalla asettaa kyseenalaiseksi asiantuntijalääkäreiden diagnooseja. Ja usein potilasta näkemättä. Tällaiset paperiasiantuntijalääkärit ovat saaneet tehdä päätöksensä ilman kunniaa ja omatuntoa. Vakuutuslaitoksen lääkärin ei ole tarvinnut noudattaa terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevaa lakia, jossa velvoitetaan lääkäri antamaan hoitoa ”kunnian ja omantunnon kautta”. Nyt tähän epäkohtaan on tulossa muutos.
Uuden vakuutuslääkäreitä koskevan lain mukaan vakuutuslääkäreiden olisi jatkossa vahvistettava tekemänsä potilasarvio nimenomaan kunnian ja omantunnon kautta. Lausuntokierroksella olevaan uuteen lakiin, joka näillä näkymillä astuu voimaan ensi vuoden alusta, kirjataan yksityiskohtaiset säännökset millä tavalla vakuutuslääkäreiden on otettava kantaa potilasta koskeviin selvityksiin. Lisäksi vakuutuslääkäri ei voi yksin päättää esimerkiksi potilaan saamista korvauksista. Näillä säännösmuunnoksilla on tarkoitus parantaa vakuutuslaitosten korvaustoiminnan läpinäkyvyyttä ja samalla lisätä päätösten perustelujen oikeudenmukaisuutta.
Uusi lakiehdotus perustuu hallitusohjelmaan kirjattuun lausumaan vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamisesta. Monille vakuutuslääkäreiden mielivallan kohteiksi joutuneille on syystä syntynyt vaikutelma lääkärimafiasta, joka on myynyt itsensä ja etiikkansa vakuutusyhtiöille hyvästä korvauksesta – pääsääntöisesti vakuutusyhtiöiden etua ajaen.
Vakuutuslääkäreitä koskevat lait ovat johtaneet monen potilaan kohdalla suoranaisiin oikeusmurhiin, koska voimassa olevat pykälät on kirjoitettu vakuutusyhtiöiden kynällä. Käsittämättömän mätää järjestelmää on yritetty korjata tuloksetta vuosikaudet. Viimeksi viime vuonna eduskunta hylkäsi vakuutuslääkärijärjestelmän muutoksia ajaneen kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin poistettavaksi muun muassa ”vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä mielivaltainen oikeus kumota potilasta koskevan lääkärin lausuntoja”.
Miksi vakuutuslääkärimafia on saanut huseerata mielivaltaisesti kuin valelääkärit, loukaten pitkään kansalaisten uskoa avoimeen ja oikeudenmukaiseen päätöksentekoon?
Vakuutusyhtiöiden valta suomalaisessa terveyden- ja sairaanhoidossa on kasvanut vauhdilla. Samalla terveydenhuollon yksityistämisen vimmassa yhtiöt ovat nousseet vapaaehtoisen vahinkovakuuttamisen ja korvausten piiristä uuteen valta-asemaan, jossa ne päättävät potilaan hoitopaikan, hoitavan lääkärin ja samalla tuottavat itse potilaan vaatimat palvelut, isosta maksusta. Ja usein tämä tapahtuu lakien velvoittamana.
Vakuutuslääkäreilläkin on yksityisiä sivutoimia yksityisissä sairaaloissa, joilla on puolestaan sopimuksia vakuutusyhtiöiden lakisääteisten bisnesten hoitamisesta sadoilla miljoonilla. Jokainen tietää, kuinka tällaisissa tilanteissa toteutuu potilaan etu. Kun bisnestä tehdään sairaiden kustannuksella, kunnia ja omatunto unohtuvat.
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Lue myös: Vakuutuslääkärimafia on lopetettava – mädässä järjestelmässä on pukki kaalimaan vartijana
Kommentoi Facebookissa