Valamiehistö oli yksimielinen – Donald Trump todettiin syylliseksi kaikkiin 34 syytekohtaan

Entisen presidentin Donald Trumpin rikostuomio jakaa odotetusti kansan mielipiteitä Yhdysvalloissa. (Kuvituskuva AOP)

Entinen presidentti syyllistyi kirjanpitorikoksiin maksaessaan aikuisviihdetähden hiljaiseksi.

YHDYSVALLAT New Yorkissa ilmoitettiin keskiyöllä Suomen aikaa merkittävä päätös entistä presidenttiä Donald Trumpia koskevissa oikeudenkäynnissä. Syytteiden mukaan Trump syyllistyi kirjanpitorikoksiin, kun hän maksoi niin kutsuttuja hyssyttelyrahoja aikuisviihdetähti Stormy Danielsille, jotta tämä ei kertoisi seksisuhteestaan Trumpiin.

Kahdentoista hengen valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikkiin 34 syytekohtaan. Syytekohtien suuri lukumäärä selittyy sillä, että syyttäjä esitti jokaisen tapaukseen liittyneen maksun ja kirjauksen erilliseksi rikokseksi.

Valamiesten päätös on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidenttinä toiminut henkilö on tuomittu rikoksesta.

– Tämä oli peukaloitu oikeudenkäynti esteelliseltä ja korruptoituneelta tuomarilta, Trump kommentoi odotetusti.

– Todellinen tuomio kuullaan kansalta 5. marraskuuta.

Kyseisenä päivänä pidetään Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit. Tuomari Juan Merchan kertoo Trumpin rangaistuksen 11. heinäkuuta, muutama päivä ennen republikaanien puoluekokousta, jossa Trumpin ehdokkuus Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vahvistetaan.

Trump tuskin saa vankeustuomiota, sillä New Yorkissa ensikertalainen tuomitaan vankilaan kirjanpitorikoksista vain harvoin. Todennäköisempänä voidaan pitää sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Maksimirangaistus on kuitenkin neljä vuotta vankeutta. Tuomiosta voi myös valittaa.

Lue myös: Tiesitkö, että Amerikan Yhdysvaltoja ei olisi ehkä olemassa ilman Suomea?

Kommentoi Facebookissa