Valehuoltomies vei ikäihmisten omaisuutta – väitti talossa olevan vesivahinko tai tulipalo

Pääepäilty esiintyi huoltomiehenä ja pääsi näin sisään asianomistajien asuntoihin. (Kuvituskuva Dreamstime)

Mies lyöttäytyi uhrien seuraan muun muassa kerrostalon alaovella.

VARKAUDET Helsingin poliisi on siirtänyt syyteharkintaan kokonaisuuden, jossa 29-vuotiaan miehen epäillään anastaneen omaisuutta vanhuksilta. Lisäksi tapauksista epäillään 25-vuotiasta naista ja 22-vuotiasta miestä.

Pääepäilty esiintyi huoltomiehenä ja pääsi näin sisään asianomistajien asuntoihin. Epäillyt rikokset tapahtuivat tammi- ja helmikuussa 2022. Mies lyöttäytyi asianomistajien seuraan muun muassa kerrostalon alaovella. Uhrit päästivät hänet kotiinsa, kun hän esimerkiksi väitti, että talossa oli vesivahinko tai tulipalo.

Epäilty anasti asunnoista käteistä rahaa, pankkikortteja, koruja ja lompakoita. Tapauksia tutkittiin muun muassa nimikkeillä törkeä varkaus ja maksuvälinepetos. Lisäksi yhtenä nimikkeenä on virkavallan anastus. Miehen epäillään soittaneen kahdelle asianomistajalle ja esiintyneen poliisina.

Poliisi epäili miestä vastaavasta rikossarjasta syksyllä 2021. Hän oli vapautunut tutkintavankeudesta pari päivää ennen kuin aloitti uudet epäillyt rikokset. Epäilty on ollut uudelleen vangittuna helmikuun alusta 2022.

Tammikuun puolivälissä iäkäs nainen oli menossa kotiin. Tällöin tuntematon mies piti hänelle ovea auki, jotta hän pääsi rappuun. Mies kertoi, että talossa oli tulipalo, jonka takia hänen pitäisi päästä naisen kotiin. Asunnossa epäilty tutki paikkoja ja poistui. Asianomistaja huomasi pian, että hänen korunsa olivat kadonneet.

Esitutkinnassa selvisi myöhemmin, että epäillyn puoliso oli vienyt korut panttilainaamoon. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena ja petoksena.

Tammikuun lopussa epäilty esiintyi huoltomiehenä ja pääsi iäkkään pariskunnan asuntoon. Hän kertoi, että vesiputkessa oli reikä ja että hän tulisi tarkistamaan sen. Hänen epäillään varastaneen asunnosta muun muassa rahaa, matkapuhelimen ja pankkikortin. Myöhemmin epäilty soitti toiselle asianomistajista ja väitti olevansa poliisi. Hän kertoi, että tulee tarkistamaan pankkikortin asunnolle.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Esitutkinnassa selvisi, että epäilty oli soittanut uhrille liittymästä, joka oli anastettu toiselta henkilöltä. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena, maksuvälinepetoksena, virkavallan anastuksena ja törkeän petoksen yrityksenä.

Epäilty lyöttäytyi tammikuun lopussa iäkkään naisen seuraan, kun tämä oli matkalla kotiin ostoskeskuksesta. Mies kertoi asianomistajalle, että tämän asunnossa oli vesivahinko. Naisen kotiin saapui myös toinen miespuolinen epäilty, joka oli pukeutunut rakennustyömiehen vaatteisiin.

Kun miehet olivat lähteneet, asianomistaja huomasi, että häneltä oli viety omaisuutta. Asunnosta oli kadonnut muun muassa rahaa, koruja ja pankkikortti. Kortilla oli nostettu ja yritetty nostaa käteistä pankkiautomaatista. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena ja maksuvälinepetoksena.

Lue myös: Huoltomieheksi tekeytyvät varkaat iskevät ikäihmisiin – asuntoon tunkeutuvien selitys vuotava vesiputki

Kommentoi Facebookissa