Valepoliisit urkkivat pankkitunnuksia taas – paljastuneet tapaukset jäivät yrityksiksi

Puhelimessa ei pidä luovuttaa tuntemattomalle luottokortin numeroa, tunnuslukuja tai avainlukukoodeja.

Puhelimessa ei pidä luovuttaa tuntemattomalle luottokortin numeroa, tunnuslukuja tai avainlukukoodeja. (Kuva Fotolia)

Poliisi muistuttaa, että viranomaiset tai pankit eivät koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia puhelimitse.

RIKOS Pankkitunnuksien urkinta poliisina esiintyen ei ota laantuakseen. Heinä-elokuussa erityisesti Hämeen poliisin tietoon on tullut kymmenkunta uutta tapausta, joissa on esiinnytty puhelimessa poliisina ja pyritty saamaan haltuun pankkitunnuksia.

Rikosilmoituksia on Hollolasta, Asikkalasta, Janakkalasta, Lopelta ja Forssasta. Puhelinsoittoja tutkitaan petoksen yrityksinä ja virkavallan anastuksina.

– Onni onnettomuudessa on, että tuoreimmat tapaukset ovat jääneet yrityksiksi eivätkä asianomistajat ole menettäneet rahaa, sanoo rikosylikomisario Kari Suominen.

Osassa puheluita on väitetty, että puhelimeen vastanneen henkilön pankkikortti olisi kopioitu tai tililtä olisi yritetty nostaa rahaa ja vaadittu pankkitunnuksia asian selvittämiseksi. Poliisin tiedossa on myös tapaus, jossa soittaja oli väittänyt olevansa pankin toimihenkilö ja pyytänyt tunnuksia sillä verukkeella.

Poliisi muistuttaa edelleen, että viranomaiset tai pankit eivät koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia puhelimitse. Puhelimessa ei pidä luovuttaa tuntemattomalle luottokortin numeroa, tunnuslukuja tai avainlukukoodeja. Jos kortin käytössä on jotain epäselvää, asiaa kannattaa käydä selvittämässä pankissa henkilökohtaisesti.

Poliisille on tehtävä rikosilmoitus, jos joutuu tämäntyyppisen teon tai teon yrityksen kohteeksi. Samalla kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin ja kuolettaa maksukortit. Poliisi pyytää myös, että omaiset opastaisivat tarvittaessa iäkkäämpiä sukulaisiaan siitä, että pankkitunnuksia ei kysellä eikä niitä pidä luovuttaa missään tilanteessa puhelimitse.

Kommentoi Facebookissa