Valot sammuvat ympäri Suomea ja maailmaa – WWF:n Earth Houria vietetään turvallisesti myös verkossa

Myös Helsingin Tuomiokirkko on mukana WWF:n Earth Hourissa.

Myös Helsingin Tuomiokirkko on mukana WWF:n Earth Hourissa. (Kuva Liisa Takala/ WWF)

Suomessa valot sammuvat muun muassa Yleisradion linkkitornista, Sibeliustalosta sekä Näsinneulasta.

EARTH HOUR Maailmanlaajuista ympäristötapahtumaa WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona, verkossa tai näyttämällä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta. Earth Hour sammuttaa jälleen valot tutuista maamerkeistä ympäri maailmaa.

Esimerkiksi Eiffel-torni, Colosseum, Sydneyn oopperatalo ja Victoria Harbour Hongkongissa pimentyvät. Maamerkkien valojen sammuttamisella kaupungit, yritykset ja organisaatiot näyttävät symbolisen eleen. Verkkotapahtumat puolestaan keräävät ihmisiä yhteen muun muassa Latinalaisessa Amerikassa, Hollannissa ja Filippiineillä.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä Yleisradion linkkitornista, kaupunginteatterista ja Kallion kirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Jyväskylässä Ylistön sillalta sekä Tampereella Näsinneulasta ja Särkänniemen huvipuistoalueelta.

Lisäksi mukana on lukuisia kaupunkeja ja kuntia, jotka pimentävät julkisivuvalaistuksia ja katuvaloja. Myös yritykset ovat laajasti mukana näyttämässä valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta. Kauppakeskukset sammuttavat mainos- ja julkisivuvalojaan muun muassa Porissa, Turussa ja Kouvolassa.

Earth Hour on aina innostanut keksimään monenlaisia tempauksia ilmaston ja luonnon hyväksi. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään etenkin verkossa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupunki on järjestänyt kokonaisen Ilmaston viikon täynnä aiheeseen liittyviä verkkotapahtumia ja somehaasteita. Luonto-liiton Hämeen piiri ja Tampereen nuorisopalvelut puolestaan jakavat somessa nuorten kanssa ideoituja vinkkejä Earth Hourin viettoon.

Earth Hour on esillä myös lukuisissa kouluissa, joissa järjestetään niin aiheeseen liittyviä aamunavauksia, oppitunteja luonnonvalossa kuin ilmastoystävällisiä lounaita. Suomessa kerätään Earth Hourin kunniaksi lupauksia planeetalle.

– On tärkeää, että päättäjät kuuntelevat huolestunutta viestiä juuri tänä vuonna, sillä heillä on edessään lukuisia planeettamme kannalta tärkeitä päätöksiä. Lupauksia on jo nyt jätetty monipuolisesti, mikä osoittaa, että luonnon ja ilmaston huomioiville päättäjille on luvassa tukea ja kiitosta, WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman sanoo.

Moni organisaatio on innostunut levittämään sanaa lupauksista. Maapallon hyvinvointia edistäviä lupauksia kannustavat tekemään muun muassa Vaasan yliopiston ylioppilaskunta ja vantaalainen Sotungin lukio. Lupauksilla kiritetään päättäjiä kohti ripeitä ja vaikuttavia päätöksiä luonnon ja ilmaston puolesta.

WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Seuraavana vuonna tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi. Vuonna 2020 mukana oli yhteensä 190 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.

WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 27.3.2021 kello 20.30–21.30 paikallista aikaa.

Lue myös: Suomi pyrkii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi – ”Kestävien ratkaisujen löytämiseksi globaaleihin haasteisiin”

Kommentoi Facebookissa