Valta vaihtunut – onko Mercedes laittanut hanskat tiskiin?

Red Bull on palaamassa Formula ykkösten kärkitalliksi

Red Bull on palaamassa Formula ykkösten kärkitalliksi. (Kuva AOP)

Red Bull on karkaamassa Mercedekseltä Formula ykkösissä. Mercedes-pomo Toto Wolff antoi ymmärtää, ettei Mersu enää kehittäisi tämän kauden autoaan.

FORMULA 1 F1-sarjaa vuodet 2014-2020 suhteellisen suvereenisti hallinnut Mercedes on tänä kesänä joutunut takaa-ajajaksi. Red Bullin Max Verstappen otti sunnuntaina Itävallassa toisen peräkkäisen F1-voittonsa ja kasvatti johtonsa MM-sarjassa 18 pisteeseen.

Verstappen starttasi paalupaikalta. Hän hallitsi kisaa lähdöstä maaliin, eikä saanut kunnon vastusta.

Red Bull on ottanut Mersusta niskalenkin myös merkkimestaruustaistossa. Red Bull on 40 pistettä Mersua edellä.

Mercedeksellä ajava hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton oli sunnuntaina Itävallassa maalissa toinen, mutta hänkin myönsi kipeän tosiasian. Red Bull on yksinkertaisesti liian nopea, eikä perässä meinaa pysyä.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff shokeerasi puolestaan omilla lausunnoillaan kisan jälkeen. Hän ilmoitti, että Mercedes on jo lopettanut tämän kauden auton kehittämisen.

– Tämä on todella kovaa, sillä meidän täytyy tehdä strateginen ratkaisu. Meillä on kokonaan uusi auto ensi kaudella. Auto on täysin erilainen kuin tänä vuonna. Sinun täytyy löytää balanssi näiden kahden vuoden välille. Näemme sitten, onko se oikea ratkaisu vai ei, Wolff sanoi GP Blogin mukaan.

Ilkeimmät voisivat päätellä Wolffin kommenteista, että Mercedes on jo luovuttanut.

– Meillä ei tänään vauhti riittänyt, mutta vielä on 15 kisaa ajamatta. Teemme parhaamme ja tulemme vielä saamaan paalupaikkoja ja voittajakin. Tänään meillä ei ollut työkaluja voittaa, Wolff mietti.

Itävallassa kolmanneksi ajanut Mercedeksen Valtteri Bottas teki selväksi, ettei Verstappenin lyömiseen vauhti riitä, vaikka Red Bullin toinen kuski Sergio Perez jäikin Bottaksen taakse neljänneksi.

– He näyttävät Red Bullilla todella nopeilta. Minusta tuntuu, että he ovat meitä kolme kymmenystä nopeampia. Se on itseasiassa aika paljon. Joten meillä on paljon töitä edessämme, jos aiomme tehdä autostamme heitä nopeamman, Valtteri Bottas sanoi Crash.net-sivustolle.

Mercedeksen-leiristä on kuultu jo hieman luovutukseen viittaavia lausuntoja. Kipeätkin tosiasiat on kuitenkin syytä tunnustaa, sanoo Bottas.

– Nyt on vaikeaa ajatella, mihin tämä on menossa. Red Bull on niin nopea joka paikassa ja heillä on todella vahva paketti. Minusta tuntuu, että meidän pitää hyväksyä se, että he ovat meitä nopeampia. Sitä voimme käyttää motivaation lähteenä, Bottas linjasi.

Red Bull-pomo Christian Horner ei usko, että Mersu olisi luovuttanut. Hän pitää niitä pötypuheina.

– Mercedes keskittyy omiin juttuihinsa ja meidän pitää keskittyä omiin. Toto rakastaa kääntää huomion muualle, Horner sanoi Racingnews365-sivuston mukaan.

Horner ei näe todennäköisenä, että Mercedes ei enää tällä kaudella kehittäisi tämän kauden autoaan.

– En voi millään uskoa sitä, etteivät he laittaisi yhden yhtä uutta komponenttia enää tämän kauden autoonsa, Horner latasi.

Horner ei kuitenkaan välitä kollegansa lausunnoista.

– Ainoa asia, mihin voimme vaikuttaa on oma työmme. Totta kai tämä on tasapainottelua ensi ja tämän vuoden auton välillä ja se vaatii entistä enemmän töitä, mutta olemme siihen tiiminä valmistautuneet, Horner sanoi.

Teksti Otto Palojärvi ja Ville Hirvonen

Lue myös: Max Verstappen ylivoimaiseen voittoon – Valtteri Bottas podiumille

Kommentoi Facebookissa