Valtava tietovuoto paljastaa kytkentöjä veroparatiiseihin – mukana yli 200 suomalaista

Maailman rikkain suomalainen on Gennadi Timtšenko, Vladimir Putinin hyvä ystävä, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.

Maailman rikkain suomalainen on Gennadi Timtšenko, Vladimir Putinin hyvä ystävä. (Kuva AOP)

Yksi henkilöistä on Suomen ja Venäjän passin omaava miljardööri Gennadi Timtšenko.

TIETOVUOTO Yleisradio kertoo, kuinka valtava Pandoran paperit -nimellä kutsuttu tietovuoto paljastaa tietoja yli 300 poliitikon ja virkamiehen omistuksista tai yhteyksistä veroparatiisiyhtiöihin. Salaisen yhtiön omistaminen veroparatiisissa ei ole laitonta, mutta yhtiöitä käytetään usein myös rahanpesuun tai veronkiertoon.

Tietovuoto sisältää lähes 12 miljoonaa salaista asiakirjaa vuosilta 1996–2020. Tiedot on saanut kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ, vuotoa on tutkinut noin 600 toimittajaa 117 eri maasta. Suomessa Yleisradion MOT-toimitus on ainoa, joka on päässyt tutkimaan asiakirjoja.

Yleisradion mukaan veroparatiisiyhtiöiden omistajissa on mukana 35 kotimaansa nykyistä tai entistä valtionpäämiestä, kuten Tšekin nykyinen pääministeri Andrej Babiš ja Britannian entinen pääministeri Tony Blair. Tietovuodossa paljastuu myös tunnettujen talousvaikuttajien, urheilutähtien ja artistien kuten Shakira ja Ringo Starr toiminta veroparatiiseissa. Mukana on myös tietoja rikollisista.

Tietovuodon asiakirjoista löytyy lisäksi yli kaksisataa suomalaista, mutta heidän joukossaan ei ole Ylen mukaan poliitikkoja. Miljardöörejä listoilla on yli 130, heistä 46 on venäläisiä, joista usealla on läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Yksi Pandoran papereissa mukana olevista Putinin ystävistä on sekä Suomen että Venäjän passin omaava Gennadi Timtšenko, jonka omaisuuden arvo on Forbesin mukaan 27,7 miljardia dollaria, hän löytyy nykyisin The Real-Time Billionaires -listan sijalta 58. Forbes listaa hänet venäläiseksi.

Ylen MOT-toimitus kertoo tutkimusten paljastavan, kuinka Timtšenkolle siirrettiin salaisessa operaatiossa yli miljardi euroa anonyymien veroparatiisiyhtiöiden avulla. Rahoilla Timtšenko hankki merkittävän osuuden Venäjän toiseksi suurimmasta kaasuyhtiöstä Novatekista.

Timtšenko ilmoittaa Ylelle noudattaneensa aina toiminnoissaan lakia.

Lue myös: Maailman rikkaimmat ihmiset listattiin – mutta onko Suomen rikkain Gennadi vai Antti?

Kommentoi Facebookissa