Työtapaturmien määrä nousee tänä vuonna – palkansaajille sattuu noin 110 000 onnettomuutta

Yksi liukas viikko tai erityisen liukas päivä voi lisätä työtapaturmien lukumäärää jopa noin tuhannella.

Yksi liukas viikko tai erityisen liukas päivä voi lisätä työtapaturmien lukumäärää jopa noin tuhannella. (Kuva Fotolia)

Etätöiden teko on vaikuttanut myös työmatkatapaturmien lukumäärään.

TAPATURMAT Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan palkansaajille sattuu tänä vuonna noin 110 000 työtapaturmaa. Näistä 93 000 sattuu työtehtävissä ja 17 000 kodin ja työpaikan välisillä matkoilla.

Palkansaajien työtapaturmien lukumäärä nousee kuluvana vuonna edellisvuodesta noin 7 prosenttia. Vuonna 2020 työtapaturmien määrä väheni poikkeuksellisen rajusti 18 prosenttia vuodesta 2019 pitkälti koronan aiheuttamien poikkeusjärjestelyiden vuoksi.

– Tänä vuonna tapahtuva työtapaturmien määrän nousu selittyy pitkälti talouden yllättävän nopealla elpymisellä. Lisäksi etätyösuosituksen poistuminen tulee myös lisäämään erityisesti työmatkatapaturmien määriä viime vuodesta, toteaa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Koronapandemian hallintatoimien jatko, etätyön tekeminen, rajoitusten purku, mahdolliset uudet virusvariantit ja mahdolliset uudet rajoitukset vaikuttavat työtapaturmakehitykseen ja aiheuttavat tavallista enemmän epävarmuutta ennusteeseen.

Ennusteen mukaan myös työpaikkatapaturmataajuus nousee hieman tänä vuonna edellisvuoden ennätysalhaiselta tasolta ja asettunee 26,5 työpaikkatapaturmaan miljoonaa tehtyä työtuntia kohden.

Etätöiden teko on vaikuttanut myös kodin ja työpaikan välisillä matkoilla tapahtuvien työmatkatapaturmien lukumäärään. Ennusteen mukaan työmatkatapaturmia sattuu 6,4 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Työmatkatapaturmien lukumäärä putosi vuonna 2020 peräti 30 prosenttia edellisvuodesta. Työmatkaliikenteen vilkastumisen myötä tänä vuonna vahinkojen määrä kääntyy uudelleen kasvuun, mutta jää edelleen 12,9 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2019.

– Moni tekee yhä etätöitä, mikä vähentää työmatkatapaturmien määrää. Toisaalta osa on vaihtanut julkiset kulkuvälineet autoiluun, kävelyyn tai pyöräilyyn, millä voi olla myös työmatkatapaturmien lukumäärää nostava vaikutus. Erityisen kiinnostavaa on seurata, mikä osa uusista käytännöistä jää arkeen pandemian jälkeen. Sillä tulee olemaan iso vaikutus juuri työmatkatapaturmien määrään, toteaa Tynkkynen.

Keliolosuhteet voivat vaikuttaa ennusteen osuvuuteen. Tyypillisesti yksi liukas viikko tai erityisen liukas päivä voi lisätä työtapaturmien lukumäärää jopa noin tuhannella.

– Yksittäisetkin sääilmiöt voivat vaikuttaa merkittävästi ennusteen osuvuuteen. Säävaikutus näkyy erityisesti työmatkatapaturmien lukumäärässä, mutta myös niissä töissä, joissa liikutaan tai työskennellään ulkona.

Ennusteen laskenta perustuu vakuutuslaitoksille tehtyihin vahinkoilmoituksiin. Ilmoitettujen ja sittemmin korvattujen työtapaturmien suhdeluku on ollut vuosikymmeniä suhteellisen vakaa.

Lue myös: Osaako lapsesi toimia, jos sinulle sattuu tapaturma? – Auttamistaitoja voi opetella kotona

Kommentoi Facebookissa