Ei turhaa aikailua – SM-liigassa hyvin perustellut valmentajapotkut

HPK juhli keväällä 2019 jääkiekon Suomen mestaruutta.

HPK juhli keväällä 2019 jääkiekon Suomen mestaruutta. (Kuva AOP)

HPK antoi päävalmentajalleen Matti Tiilikaiselle potkut ja korvasi tämän Jarno Pikkaraisella.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkovalmentajaksi haluavan on hyvä muistaa, että asema on aina epävarma. Kun joukkue ei menesty, saa valmentaja tavallisesti potkut, vaikka seurajohto olisikin epäonnistunut pelaajahankinnoissa.

SM-liigan runkosarjaa on pelattu vasta kolmisen viikkoa, mutta jo nyt on nähty ensimmäiset valmentajapotkut. Sarjajumbo HPK tiedotti sunnuntaina antaneensa kenkää päävalmentajalleen Matti Tiilikaiselle sekä tämän apuvalmentajille Janne Sinkkoselle ja Jani Keinäselle.

Potkuille löytyy pätevät perusteet. HPK on sarjataulukossa viimeisenä kerättyään kahdeksasta ottelustaan vain viisi pistettä. Yhtään ottelua HPK ei ole voittanut varsinaisella peliajalla.

Tietysti HPK:n seurajohtoa voi kritisoida hätäilystä. Eihän runkosarjan otteluista ole pelattu edes viidesosaa.

Viisaampaa on kuitenkin vaihtaa valmentajaa alkusyksyllä kuin kevättalvella. Uuden päävalmentajan oppeja on vielä hyvää aikaa ajaa sisään.

Median ja fanien reaktiot Tiilikaisen potkuihin ovat olleet yllättävänkin kritiikittömiä. Päätökseen on suhtauduttu pääosin ymmärtävästi.

Uudeksi päävalmentajakseen HPK on pestannut Jarno Pikkaraisen. Hän toimi reilun parin vuoden ajan HIFK:n päävalmentajana, mutta sai väistyä viime kauden jälkeen Ville Peltosen tieltä.

– Jarno on vaihtoehdoistamme paras tilanteeseemme. Näemme hänessä ne ominaisuudet, jotka tuovat meidät tavoitteeseemme. Jarno tuo valmentajan tietotaidollaan ja osaamisellaan ne tarvittavat korjausliikkeet ja toimet, joita tässä hetkessä ja tulevaisuudessa HPK tarvitsee, kertoo HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola tiedotteessa.

Pikkarainen ei onnistunut valmentamaan HIFK:ta Suomen mestariksi, mutta tulokset eivät olleet hänellä huonojakaan. HIFK-pestissään Pikkarainen kykeni häivyttämään ennakkoluuloja ympäriltään ja sai nyt töitä Hämeenlinnasta.

HPK voitti 2019 sensaatiomaisesti Suomen mestaruuden. Silloin päävalmentajana toimi Antti Pennanen.

Tiilikainen aloitti HPK:n peräsimessä vuosi sitten. Pennasen saappaat olivat Tiilikaiselle kyllä liian isot. Hänen komennossaan seuran meno ei varsinaisesti vakuuttanut.

Todennäköisesti HPK harkitsi valmentajan vaihtamista jo pidemmän aikaa. Toivola totesi YLE:n haastattelussa, ettei päätöstä nopeuttanut HPK:n viime lauantain surkea 2-6 -tappio HIFK:lle. Toivola korosti, että päätöksiä tehdään pidemmän aikavälin perusteella.

HPK:n joukkueen pelaajiston tason pitäisi riittää parempiin tuloksiin. Tiilikaisen valmennustiimi epäonnistui selkeästi.

Jos HPK tällä kaudella vielä menestyy, kuuluu kunnia Toivolalle. Hän osoitti pelimiehen silmää ja pystyi valmentajavaihdoksella pelastamaan seuransa kauden.

Tiilikaisen potkut tuskin jäävät viimeisiksi valmentajapotkuiksi tällä kaudella. Jos potkuja nähdään loppukaudella, ovat ne enemmänkin seurajohdon yrityksiä kääntää huomio pois itsestään laittamalla epäonnistumisen puhtaasti päävalmentajan niskoille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koronarajoitukset ohi – HIFK pääsi pelaamaan lähes 8000 katsojan edessä

Kommentoi Facebookissa