Valtteri Bottakselta vaatimaton kisa – heikkous tuli esille

Valtteri Bottaksen pesti Mercedeksellä kattoi kaudet 2017-21 (Kuva AOP)

Valtteri Bottaksen pesti Mercedeksellä kattoi kaudet 2017-2021. (Kuva AOP)

Valtteri Bottaksen esitys Texasissa oli valju. Ohituksissa Bottaksella oli isoja vaikeuksia.

FORMULA 1 Valtteri Bottas voitti pari viikkoa sitten ajetun Formula ykkösten Turkin osakilpailun, mutta palasi nyt arkeen Texasissa, missä sijoittui Mercedeksellään kuudenneksi. Heikko sijoitus meni myös Mercedeksen moottorivaihdon piikkiin, mutta parempaankin Bottaksella olisi ollut mahdollisuuksia.

Bottas sijoittui aika-ajoissa neljänneksi, mutta joutui starttaamaan kisaan vasta yhdeksännestä ruudusta. Syynä oli Mercedeksen moottorivaihdosta tullut viiden lähtöruudun pudotusrangaistus.

Bottas oli kisan alussa suurissa vaikeuksissa. Hän ei tahtonut päästä ohi selvästi hitaammilla autoilla ajaneista kuljettajista. Välillä jopa Kimi Räikkönen, joka ajaa selvästi hitaammalla Alfa Romeolla, uhkasi hengittää Bottaksen niskaan.

Bottas pystyi lopussa ohittamaan Ferrari-kuski Carlos Sainzin ja nousemaan kuudenneksi. Mutta nelostilaan olisi ollut aivan realistisia mahdollisuuksia. Bottaksen heikohko kisasuoritus vei Mercedekseltä tärkeitä merkkimestaruuspisteitä.

Itse asiassa Bottaksen ohitusvaikeuksissa ei ollut mitään uutta. Hänellä on useasti aiemminkin ollut isoja vaikeuksia päästä hitaammista autoista ohitse.

Turkissa Bottas pystyi voittamaan ajettuaan kärjessä lähdöstä maaliin. Siinä kisassa hänen ei tarvinnut raivata tietään ylöspäin.

Bottaksen heikkoutena on pidetty riskinottokykyä ohituspaikoissa. Texasin Austinin kisaa katsellessa moisia analyyseja pystyi perustelemaan hyvin.

Riskinottokyvyn puute todennäköisesti vaikutti siihen, että Mercedes tarjosi Bottakselle jatkosopimusta vain vuodeksi kerrallaan. Kaudelle 2022 yhteistyötä ei enää jatkettu, vaan Bottas korvataan George Russellilla.

Bottaksen ura Formula ykkösissä kuitenkin jatkuu. Hän ajaa ensi vuonna kilpaa Alfa Romeolla. Bottas on itse kertonut ajavansa Alfa Romeolla ainakin kolme vuotta.

Alfa Romeolla Bottas palaa keskikastiin. Häneltä vaaditaan ohituksia, jotta hän voisi päästä pisteille.

Mikäli Bottas ei pystynyt parantamaan ohitustaitojaan, päättynee hänen F1-uransa kauden 2024 jälkeen, jos Alfa Romeo pitää hänestä kiinni sopimuskauden loppuun.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen voitti jännitysnäytelmässä – suomalaisilta pettymys

Kommentoi Facebookissa