Valtteri Bottas teki väärän ratkaisun – jäi toiseksi

Valtteri Bottas ajaa 2020 mustalla Mercedeksellä

Valtteri Bottas ajaa mustalla Mercedeksellä. (Kuva AOP)

Valtteri Bottas jäi Portugalin F1-kilpailun aika-ajoissa toiseksi. Kimi Räikkösen sijoitus oli 16:s.

FORMULA 1 Mercedes-talli valtasi odotetusti eturivin Portimaon radalla ajettavaan Formula ykkösten Portugalin osakilpailuun. Lewis Hamilton ajoi paalulle päihitettyään toiseksi jääneen Valtteri Bottaksen kymmenyksellä.

Bottas antoi Hamiltonille tiukan vastuksen. Aika-ajojen finaalijaksolla Mersu-tallitoverukset valitsivat erilaisen taktiikan. Hamilton ajoi ennen viimeistä nopeaa kierrostaan kaksi valmistavaa kierrosta ja Bottas vain yhden ja molemmat totesivat F1:n tv-haastattelussa Hamiltonin ratkaisun paremmaksi.

Maailmanmestaruustaiston kannalta aika-ajotuloksella ei liene juurikaan merkitystä. Johtaahan Hamilton toisena olevaa Bottasta 69 pisteellä. Kaikissa loppukauden kisoissa Hamiltonilla olisi varaa jäädä toiseksikin.

Red Bullin Max Verstappen oli aika-ajotuloksissa odotetusti kolmas. Hän hävisi Hamiltonille 25 sadasosalla.

Syvissä vesissä tällä kaudella uinut Ferrari näyttää saaneen uutta nostetta, kun Charles Leclerc sijoittui aika-ajoissa peräti neljänneksi. Tosin tallin toinen kuski Sebastian Vettel oli tuloksissa vasta 15:s, mutta hänhän jättää Ferrarin tämän kauden jälkeen, joten motivaatio ei liene Vettelillä enää korkealla.

Racing Pointin Sergio Perez oli aika-ajoissa viides. Red Bullin Alexander Albon oli kuudes. McLarenit päätyivät nelosriviin Carlos Sainzin oltua seitsemäs ja Lando Norrisin kahdeksas.

Kimi Räikkösen Alfa Romeon nopeudella ei taisteltu hyvistä sijoituksista. Räikkönen oli tuloksissa 16:s. Hän päihitti sijalle 17 päätyneen tallikaverinsa Antonio Giovinazzin reilulla kymmenyksellä.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Portimaossa ajetaan Formula ykkösten osakilpailu ensi kertaa. Rata tuli F1-sarjan ohjelmaan tänä vuonna takaportin kautta, kun koronaviruksen takia kisoja on jouduttu perumaan niin Aasiassa, Amerikassa kuin Euroopassakin.

Edellisen kerran Formula ykkösissä ajettiin Portugalin osakilpailuja 1984-96. Silloin kilpailupaikkana oli Lissabonin lähellä Estorilissa sijaitseva rata. Suomalaisista Estorilin F1-kisoissa nähtiin tositoimissa Keijo Rosberg, Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo.

Algarven turistialueiden lähellä sijaitsevalla Portimaon radalla, joka valmistui 2008, piti ajaa F1-kisoja jo kymmenisen vuotta sitten, mutta kisasopimusta Formula ykkösten ex-kummisedän Bernie Ecclestonen kanssa paikalliset järjestäjät eivät saaneet lopulta aikaan. Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen finanssikriisi vaikutti asiaan.

Ironista onkin, että Portimaon rata pääsi F1-ohjelmaan toisen kriisin kautta. Koronakriisi mahdollisti radan paikan F1-historiassa, joskin järjestäjillä on sopimus vain yhdestä kisasta.

Paljon korkeuseroja sisältävä rata on saanut kuljettajilta kehuja. Renkaille rata on haastava. Rengashallinta voikin olla sunnuntaina merkittävässä roolissa kisan tuloksissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksella ei ole enää mitään mahdollisuuksia

Kommentoi Facebookissa